2008. július 18.

Az utánpótlás helyzete 2.

A Szentesi Farkasok megyei bajnokságot nyert serdülő és az előkészítő bajnokság 2. helyén végzett csapata, balról jobbra: Verebélyi Konrád, Juhász Márk, Zelenka Dániel, Korim Bence, Vincze Zoltán, Juhász Csaba I., Juhász Csaba II., Bakos Dániel, Kovács Dávid, Légrádi Zsolt, Bakos Péter, Koncz Edvárd, Széll Dániel, Janiga László edző. Guggolnak: Berkes Dániel, Dráviczki Dioméd, Huszka Milán, Koncz Péter, Lőrincz Bence, Berényi Endre, Négyesi Zoltán, Bugyi Attila, Brezovai Dániel, Török Péter, Bodor Bence, Hámori Botond, Molnár Zsolt. Fekszenek: Hogyor Balázs és Fellner Csaba. Hiányzik a képről: Bimbó Balázs és Bacsa Roland

Három éves múltra tekint vissza a Szentesi Farkasok Utánpótlás Sportegyesület, amely csak labdarúgó utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Janiga László elnököt kérdeztem az utánpótlás jelenlegi helyzetéről, valamint a jövőről.

A Farkasok első embere örömmel mondta, hogy jól szerepeltek a szentesi csapatok, beleértve a Szentesi Kinizsi utánpótlás gárdáját is. Az ifjúsági szinttől lefelé dobogós helyen végeztek. A Farkasok "kis focistái" is jól teljesítettek. A Termál csoportban a serdülő (U 16) csapat a megye bajnokság aranyérmese lett, míg Juhász I. Csaba 39 góllal a megye bajnokság gólkirályi címét is megszerezte. Az előkészítő együttes (U 13) ezüstérmet gyűjtött be, Hódmezővásárhely mögött. Bodor Bence (U 13) 36 góllal a megye gólkirálya lett. A játékosok és a vezetőség szavazata alapján a 2007/2008-as idényben az U 16-nál Kovács Dávid, az U 13-nál Berkes Dániel lett a legjobb.

Janiga László kiemelte: - Érdemes volt három évvel ezelőtt elkezdeni a gyerekekkel a labdarúgás alapjait. Nagyon sok embernek bebizonyítottuk az említett eredményekkel, hogy a srácokat mennyire be lehet fogni a munkára. Ma is sok ellenlábasom van a városban, azt hiszem, hogy nekik is sikerült bemutatni, érdemes a gyerekekkel foglalkozni és dolgozni velük.

A hosszú távú utánpótlás helyzetéről a következőket hallottuk.

- A támogatás valamennyi sportágnál visszafogott. Azt látom, hogy az uszodát fejlesztik. Én úgy gondolom - egy-egy kiugró eredmény miatt - nem fedett uszodát kellene építeni, hanem több száz nézőt csalogató futballpályát. Ha lenne műfüves pálya, akkor még több gyereket lehetne megnyerni a focinak, s télen is lehetne elfogadható körülmények között edzeni. A pályák minősége kritikán aluli, évek óta nincs javulás. Így nagyon nehéz a srácokat tanítani, de mint említettem, azért van eredménye.

- A három éves munka gyümölcse az aranyérem, illetve a kicsiknél a második hely. Sok munkával lehet sikert elérni, csak ebben bízom. Nagy probléma, hogy a városban nincs támogatója a foci utánpótlás-nevelésnek. Akik régebben ezt segítették, azok kiszálltak. A gyerekek fejlődnek, hiszen elértük a célunkat. Nagyon jó volna továbblépni. Terveink között szerepel a kiemelt területi bajnokságban való megmérettetés, ehhez pénzre van szükségünk.

- Focitábort is tartottunk. Az első héten DFA tábor volt, ami már hagyománynak számít, 25 fővel. Sajnos a gazdasági helyzetre mutat az, hogy utána a második-harmadik héten már nem voltak srácok illetve minimális jelentkező volt. Ez az egész országban így zajlik. Ha valahol egy picit elindul valami, akkor ott lehetőleg alátesznek.

Az egységes foci utánpótlás-neveléssel kapcsolatban megtudtuk az elnök véleményét.

- Nem rajtunk múlik. Az érem két oldalas. Megtettünk néhány lépést. Várjuk a másik részről az ajánlatokat. Hogy lesz-e, erről nem tudok mit mondani. Bízom abban, hogy összefog jönni a két egyesület, mert akkor igazán felemelkedhet Szentes labdarúgása. Elvem az, hogy a gyerek sportoljon.

Dunás Varga Zoltán