2008. június 27.

A város üzen az országnak

Csak a példa kedvéért: ugyan, minek papolunk ebben az országban az euró bevezetéséről, amikor a tisztességes közélet színvonalát sem tudjuk még elérni! A két dolog valamiképpen összetartozik, mert méltó teljesítmény és méltó magatartás nélkül sem a gazdaságban, sem a kultúrában nem haladhatunk előre.

Tulajdonképpen ezt az országos problémát demonstrálta helyileg a napokban lezajlott szentesi tüntetés a középiskolák sorsáért. Nem is volt véletlen, hogy a híre és elsősorban az üzenete bejárt mindenféle rendű és rangú nyilvánosságot az országban. Fogalmazhatnánk így is: nem azért volt közel húsz éve a rendszerváltozás, hogy ma neobolsevik módszerekkel cserélgessék a középiskolák igazgatóit, szinte olyan gyakorisággal, mint csecsemőknél a pelenkát. Persze, hogy akadnak "balos maradványként" most is egyes emberek, akiket csak az összeköttetésük tart meg a munkahelyükön. Node, miért kell ezt a jelenséget a másik oldalon újra, meg újra megismételni és napjaink normájává emelni? Mikor lépünk már ki abból az évszázados feudális ostobaságunkból, hogy adott esetben a bandériumi zászló színe határozza meg az alája állt illetők alkalmasságát? Ebben a kérdésben politikai blabla tények és értékvédő ismeretek helyett arrogáns jelzőket dobálni egymásra. Erre nagyon jó a magyar közmondás: bagoly mondja verébnek, de nagy fejed van.

Szerintem, akik több százan ott voltak a tüntetésen nem kis részben érezték, hogy a valóságos közösségi érdek szenved sérelmet, amikor erőszakot tesznek a szentesi középiskolákon. Az igazi probléma nem az, hogy kik hozzák a döntéseket, hiszen demokráciában a választások nyomán forgandó az ilyen, vagy olyan szintű hatalom elnyerése. Ellenben a döntések minősége, tartalmi helyessége, az elfogulatlan személyek voksa a lényeg! Ha nem ez történik ártunk a konkrét ügynek és korlátozzuk bármilyen intézmény organikusan kifejlődött eredményeit.

A saját alakjában erre hívta fel a figyelmet a napokban lezajlott szentesi tüntetés a diákok, tanárok, szülők és az egyetértő emberek aktivitásával. Ha ebből nem okulunk, akkor még mindig lesz igazsága a felejthetetlen Hofinak, mert briliáns megállapítása sajnos tizenéveken is átível. Eszerint hiába van olyan felirat a Magyarországról induló vonat oldalán, hogy "Végállomás Európa" - bizony az a Balkánra érkezik.
"Mozdonyvezetők" és főleg utasok: ne hagyjuk!

- bert