2008. június 27.

Nyugalomra intettek

Nem az igazgatóválasztás a kérdés

Antal Balázs Tibor, Halmai László, Horvtáh Ilona a sajtótájékoztatón

Nincs veszélybe egyetlen álláshely, diák, az iskolák működése és az intézmények szellemisége - nyugtatott meg mindenkit a Fidesz választókerületi elnöke a város két középfokú intézményének igazgatóválasztása kapcsán. Halmai László elmondta, a demonstráció miatt senkit sem bocsátanak el az iskolából.

A szerdai sajtótájékoztatón a választókerületi elnök mellett a gimnáziumban évtizedekig tanító Horváth Ilona is szót kapott. A tanárnő felidézte azokat az éveket, amikor a Horváth Mihály Gimnázium még az ország 10 legjobb gimnáziuma közé tartozott, jelenleg azonban csak a megyei 9. helyet foglalja el. - Személyes fájdalmam van, mert két megdöbbentő hír jutott el hozzám: a tanárok ülősztrájkja és tüntetése. Az ülősztrájk, lehet a kollegalitás csúcsa is, de azt ne feledjük el, hogy néhány éve Keserű Imre távozott Budapestre és itt csak egy óraadói állást tartott meg. Ennek pedig jellemzője, hogy a szerződés meghosszabbítható és fel is mondható. Keserű esetében utóbbi mellett döntött az igazgató. Másoknak is felmondtak már és akkor nem volt sztrájk, pedig voltak olyanok is, akik a felmondással egyetlen kereseti lehetőségüket veszítették el. Azt gondolom, hogy magánügyben nem illendő a sztrájk - mondta el a nyugalmazott gimnáziumi tanárnő.

Horváth Ilona szerint jó döntés, hogy külsős pályázót választottak az intézmény élére, mert az elmúlt évtizedekben mindig belső ember volt az igazgató, akinek erényeit és hibáit ismerték kollégáik. - Az előző direktorok tele voltak kedvvel, de terveik mindig megtörtek a tantestület akaratán. Mindenki azt csinálta, amit akart. Egy külsős pedig új irányvonalat hozhat. Elítélem a pályázók elleni hecckampányt is. A tanulók tanuljanak, a tanárok neveljenek személyes példájukkal is, az igazgató biztosítsa a munkához szükséges nyugodt légkört, az iskola pedig közvetítse az értékeket, hiszen az iskola nem a politikai fórum helye - véleményezte a megyei közgyűlés döntését és a kialakult helyzetet a tanár.

Halmai László az igazgatóválasztással kapcsolatban elmondta, a jelölteket személyesen is meghallgatta, és ennek tükrében támogatta a győztest. Majd kijelentette: nem volt olyan induló az igazgatói posztért, aki büntetőcselekményben részes lett volna. Az interneten közzétett íratok pedig csak részinformációkat adnak közzé egy lezárt üggyel kapcsolatban. Ezzel negatív kampányt folytattak dr. Magyar Lászlóné ellen, akinek nincs szégyellnivalója és tiszta.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök Dongó Lászlóról így fogalmazott: - Nagyra becsülöm 40 éves pedagógus munkásságát és a Fideszben végzett tevékenységét is. A Csongrád megye Közoktatásáért díjra én javasoltam, azonban 10 éves távlatban gondolkodom, és stratégiai jelentősége van Szentesen a szakképzésnek. Egy nyugdíjas korú emberrel pedig több mint kockázatos egy évtizedre előre tervezni, mert a pályázatok, projektek gyümölcse sokszor csak 10 év múlva érik be. Halmai azt is kijelentette, hogy Dongó maga mondott le a frakcióvezetői tisztségről, és nem váltották le.

A választókerületi elnök a jövőről is beszélt: - A Horváth Mihály Gimnázium jelenleg egy sok irányba mutató intézmény és mivel nem egy meghatározó irányba mutatnak az erők, ezért az intézmény folyamatosan egy helyben topog. Ezt pedig az eredmények is mutatják. A tanárok nem egy irányba haladnak, pedig akkor jó egy közösség, ha megtalálják a közös célt. - Most rakjuk le a következő évek alapjait abban a kérdésben is, hogy 10 év múlva lesz-e középiskola, illetve kórház Szentesen.

Az irány meghatározásában azonban mindenkinek együtt kell működnie, közösen kell gondolkodni, együtt-működni a közös ügyekben, úgy ahogy a tanároknak és az orvosoknak is. Közösséget kell formálni. Ezen kívül pedig fel kell készülni a demográfiai és piaci kihívásokra. Nem az a kérdés, hogy ki lesz az igazgató, hanem hogy mi lesz 10 év múlva az intézményekkel - figyelmeztetett az elnök, aki szerint a megválasztottak alkalmasak az igazgatói tisztségre és sikerre vannak ítélve, ha nem hátráltatják őket munkájukban, és nem folytatnak kampányt ellenük.

Cseh-Lakos