2008. május 23.

A megfizethető színház

Pályázatok, költségvetési módosítás, személyi kérdések, önkormányzati gazdasági társaságok beszámolói - egyebek mellett ezek a témák szerepelnek a képviselő-testület májusi ülésén. A nyolc társaság beszámolója között először van jelen a Petőfi komplexum építkezését kezelő Pendola Szentes Kft. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt: hol tart ma a Petőfi-ügye?

A polgármester arról tájékoztatott, hogy folyik az engedélyezési eljárás a műemléki felügyelőség felé, az épületen belül úgynevezett feltárási munkák készülnek. A napokban lezajlott a színház utolsó bérleti előadása is, így annak működésében most szünet következik, hogy majd 2010-11. fordulóján egy megújult régi színház állhasson a szentesiek rendelkezésére.

- Ezzel kapcsolatban egy félreértést szeretnék eloszlatni - jelentette be Szirbik Imre. - Természetes, hogy a színházhoz nagyon sok embernek személyes kötődése van, hiszen negyven esztendeje szolgálja a szentesi közművelődést. Sokan vannak, akik közreműködtek abban a hatvanas években, hogy a színház ilyen legyen, és aggodalom van bennük az irányban, hogy a fölújított színházban a szentesieknek megfizethető lesz-e az előadás. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a színház ugyanolyan föltételek mellett működik majd megújult környezetében, mint eddig. A város és a Pendola Szentes Kft. között megkötött alapszerződés azt tartalmazza, hogy 30 napra, közel ugyanannyi időre, mint amennyit a színház aktívan működött évente, a terem térítésmentesen a város rendelkezésére áll. Hogy abban a 30 napban milyen előadások lesznek és milyen belépődíj mellett, az továbbra is az önkormányzat hatáskörében marad. Így a már megszépült épületben az említett 30 előadás esetében a jövőben is ugyanolyan belépődíjakkal lehet számolni, mint jelenleg, tehát az mindenki számára a jövedelméhez mérten megfizethető lesz. Az említett időkereten túl megvalósuló rendezvények belépődíjait annak rendezői döntik el. Ismeretes, hogy az óvodák, iskolák eddig a színházban tartották évzáróikat. Ezek a rendezvények most már más helyszínre kerülnek, így a megyeházára, a Móricz Zsigmond Művelődési Házba vagy a Művelődési és Ifjúsági Házba. A következő esztendőkben egyes színházi és kamaraelőadások is ezekben az intézményekben lesznek.

(lovas)