2008. május 9.

Kis kukta

Kukorica leves

Hozzávalók: 25 dkg kukorica (mirelit is lehet), 2 db tojás, 1 db húsleveskocka.

Elkészítése: Fél liter vizet a húsleveskockával együtt felforraljuk és beletesszük a kukoricát, majd a kukoricával együtt felforraljuk. Ez idő alatt körülbelül két evőkanál étkezési keményítőt keverünk ki vízzel. Amikor a leves felforrt beletesszük a keményítőt. Utána a két tojást kikeverjük és azokat is a levesbe tesszük, ilyenkor már ne kavargassuk, mert akkor nagyon elkeverjük a tojást és nem lehet majd érezni a levesben. Még körülbelül 5-6 percig főzzük, s aztán tálalásra kész a levesünk.

Hortobágyi húsos gombóc

Hozzávalók: pörkölt körülbelül 30 dkg sertéshúsból, 1 dl tejföl, só, bors, 1 kg burgonya, 1 tojás, liszt.

Elkészítése: A szokásos módon pörköltet készítünk sertéshúsból. Ha elkészült, átszűrjük, és a húst ledaráljuk. A húsmasszához adunk egy kis tejfölt, sóval, borssal ízesítjük. Közben a kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, jól lecsepegtetjük, majd gyúródeszkára terítjük és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt áttörjük, adunk hozzá 1 tojást és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tészta legyen. Majd körülbelül 1 cm vastagságúra nyújtjuk és nagy kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe rakunk 1-1 kiskanálnyi húsmasszát, majd a tésztát gombóccá gyúrjuk. Lobogó sós vízben addig főzzük, míg a gombócok a felszínre jönnek. A megmaradt pörköltszaftot besűrítjük kevés liszttel elkevert tejföllel, majd a kifőtt gombócokat belerakjuk és még egyszer átforraljuk.

Jó étvágyat!