2008. május 9.

Környezetvédelem gyerekszemmel

Tizenkét éve rendezik meg a Curie-környezet-védelmi versenyt az általános és középiskolás diákoknak. Az idén az országos döntőnek Szolnok adott helyet, ahol igen eredményesen szerepelt a Koszta József Általános Iskola.

A háromfős csapatok 3 részterületen bizonyították tudásukat. Előzetesen egy plakátot kellett elkészíteniük (Prezentáció kategória), melynek témája a környezetvédelemmel volt kapcsolatos. (pl. Milyennek képzeli el a jövőt?) A verseny helyszínén egy tesztet is ki kellett tölteniük, majd szóban foglalták össze, hogy ők, a gyerekek mit tehetnek a környezet megóvása érdekében.

A 3-4. osztályosok csapata - szoros ponthatárokkal - az összetett versenyben az 1. helyen végzett. A csapat tagjai képünkön: Kanyó Kristóf, Sántha Bence és Szabó Flórián, akik már óvodás koruk óta jó barátok is. Felkészítő tanáruk Sipos Imréné.

Az 5-6. osztályosok az országos 8. helyet szerezték meg, ám a Prezentáció kategóriában mind a zsűri, mind a közönség az 1. helyet szavazta meg a szentesi gyerekeknek. A csapat tagjai: Benkő Violetta, Mélykúti Kornélia és Mihály Gábor. Felkészítő tanáruk Janiga Lászlóné és Szemerédi András.

A középiskolások csoportjában a Horváth Mihály Gimnázium 9. osztályos csapata a 9. helyen végzett. A csapat tagjai: Imre Ádám, Juhász-Bóka Antal és Sze-merédi Máté. Felkészítő tanáruk Tóth Tamás.

Ugyancsak Szolnok adott otthont a Curie-versenyek országos matematika döntőjének is, ahol a Koszta iskola két 6.-os diákja, Tóth Fruzsina és Sebesi Viktória elhozta az 1. és a 3. helyezettnek járó elismerést. Szegi Laura a nyolcadikosok között végzett a 3. helyen. Felkészítő tanáruk Szűcsné Péli Katalin.

További eredmények: 3. o.: Horeftosz Leon (fk: Vass Renáta), 9. Elefánti Emma (fk: Csenkiné Miczki Ildikó); 4. o.: 4. Bereczky Bence, 7. Vecseri Bence (fk: Slégerné Szalai Irén), 10. Ficsor Tamás, 11. Nagy Henrietta (fk: Olaszné Vincze Gabriella); 6. o.: 10. Kaszanyi Péter (fk: Balogh Terézia); 7. o.: 5. Vecseri Csilla és Kánvási Dániel, 7. Ponyeczki Lili, 8. Mányai Adrienn (fk: Lucza László); 8. o.: 8. Balogh Ádám (fk: Szűcsné Péli Katalin).