2008. május 9.

Százezrek a panelprogramra

Osztott-szorzott a testület

Képünk illusztráció

A panelprogram kapcsán több variációt is tárgyalt a képviselő-testület. A program négy éve indult el a városban, a feladat hőszigetelést, fűtéskorszerűsítést és építészeti fölújítást foglal magában. Az önkormányzat legutóbbi ülésén elhangzott: az elmúlt években közel 800 ingatlan gazdája vette igénybe a támogatást. Idén az eddigi jó tapasztalatok alapján 860 lakásban szeretnék elvégeztetni a munkát.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szerint ez fölborította a város ez ügyben eddig képviselt pénzügyi elképzeléseit. Mint ismeretes, az egyharmad részt, maximum 400 ezer forintot a település vissza nem térítendő formában biztosította az igénylők számára. A másik egyharmadot a kormányzat adja, egyharmadot pedig a lakosnak kell viselni. Na már most, ha a 860 lakást továbbra is 400 ezer forintjával támogatta volna az önkormányzat, és ha még hozzászámoljuk, hogy ebbe benne van közel hatvan önkormányzati lakás is, ahol mind a kétharmadot a városnak kell állni, akkor 500 millióhoz közelített volna a szükséges forrás. Ekkora összeget a város évek alatt sem tud előteremteni - jelentette ki a polgármester.

A képviselő testület három variációt követett. Azért, hogy senkit se kelljen kizárni a programból, aki tervezi a felújítást, az megtehesse, a testület úgy döntött: a 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatás minden ingatlant megillet. A második 200 ezerből gyermekenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatássá válik. Például egy kétgyermekes családnál már 300 ezer forint a vissza nem térítendő támogatás, a többi részt, ami a 400 ezer forintból kimaradt, azt kamatmentesen 10 évre kölcsönben folyósítja a város. Az önkormányzat hasonlóan jár el a nyugdíjasok esetében is, ott, ahol a szociális rendelet alapján a nyugdíjak nem haladják meg egyedülállók esetében a 71 ezer forintot, többtagú családnál az 57 ezer forintot, akkor - a gyermekek esetéhez hasonlóan - 50 ezer forint családonként támogatás illeti meg.

- Amikor a pályázatot beadják, az akkori állapot számít. Ha közben a gyerekek felnőnek, visszamenőlegesen már nem változik meg a helyzet. Bízom benne, hogy ezek a feltételek lehetővé teszik azt, hogy a családok továbbra is a panelprogramot pályázhassák, a tapasztalatok azt mutatják, hogy radikálisan csökkennek a fűtési költségek, a költségmegtakarítások fedezik azokat az önerőket, amelyeket a lakásokhoz kifizetnek - mondta a polgármester.

Nagy vita volt a vállalkozások támogatásáról. A testület állásfoglalása az, hogy vállalkozási célra használt lakásokra nem jár az önkormányzati támogatás, ez igaz mindenféle vállalkozási tevékenységre. Bérbe adott lakások esetében a támogatás azoknál az ingatlanoknál jár, ahol a tulajdonos benne lakik. Ott, ahol a lakást albérletként vagy egyéb más módon hasznosítják, csak abban az esetben jár, ha az teljesen legális, az APEH felé is bejelentett és elszámolt módon biztosítják. Ebben az esetben a bérlő esik ugyanaz alá a számítás alá, mint a tulajdonos.

Ha időközben öröklésre kerül a sor, és olyan személy marad az ingatlanban, aki a lakás bérletére jogosult, vagy tulajdonosként benne él, akkor folyamatos az egész. Amennyiben értékesítésre kerül az ingatlan, az új tulajdonosra már nem szállnak át a kedvezmények, a régi tulajdonosnak el kell számolnia a költségekkel, terhekkel.

Ehhez a programhoz tartozik az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújításának támogatása. Azon gázfűtéses lakások esetében, ahol régebben úgynevezett termofor kéményeket építettek ki (többségében az Apponyi tér környékén), az önkormányzat a jelentkezés sorrendjében 100 lakás erejéig tud támogatást adni, biztosítja hozzá az önerőt.

Az önkormányzati támogatás vonatkozásában a pályázatot a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának lakáshivatalához kell eljuttatni. A pályázati anyagok befogadása folyamatos, végső határidő június 4.

Lovas József