2008. május 9.

Egy év türelmi idő a fóliásoknak

Képünk illusztráció

Az elmúlt napokban nagy port kavart fel a mezőgazdasági termékekkel foglalkozók körében a fóliasátrakat szabályozó rendelet. A rendelet arról szólt, hogy valamennyi fóliához fennmaradási vagy építési engedély kell. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - több alföldi országgyűlési képviselő indítványára - egyetértésben a mezőgazdasági szaktárcával tovább egyszerűsíti a fóliasátrakat érintő rendeletet.

- A kormány gyorsan döntött - tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. - Az 1997 óta érvényben lévő rendeletbe úgynevezett amnesztia paragrafust iktattak be, ami azt jelenti, hogy egyezer forint illetékbélyeg befizetése mellett, valamennyi eddig engedély nélkül épült fóliára a fennmaradási engedélyt meg lehet kérni. Erre egy év türelmi időt adott a kormány, így 2009. április 30-ig ezer forintos okmánybélyeg mellett építészetrendészeti bírság nélkül az engedélyeket meg lehet szerezni.

A rendelet ezen része egyébként az engedélyköteles fóliákra vonatkozik. Ugyanis, tekintettel arra, hogy az alföldi területek lakosságának egyik fontos megélhetési forrásává vált a fóliázás, a termelők részéről további engedmények igénye merült fel. Az ÖTM rendelettervezete szerint a jövőben beépítésre nem szánt területen belül, mezőgazdasági területen (idő- és méretkorlát nélkül), és beépítésre nem szánt egyéb területen idényjelleggel, (méretkorlát nélkül) engedély és bejelentés nélkül állítható fel fólia. Ez utóbbi esetben, hat hónapnál hosszabb időre be kell jelenteni a fóliaállítást. Beépítésre szánt területen (belterületen) ha a fóliasátor építménymagassága meghaladja a 7 métert, vagy 500 négyzetméternél nagyobb, és nem idényjellegű - már engedélyköteles a fóliaállítás. Ennél kisebb magasságú és alapterületű, továbbá idényjellegű fóliasátor bejelentés nélkül állítható. Ugyancsak mentesül a bejelentési kötelezettség alól a 3 méternél nem magasabb, valamint a 6 hónapnál hosszabb időre tervezett fóliasátor.

Mindezek nem vonatkoznak az üvegházakra, melyek továbbra is engedélykötelesek.

(lovas)