2008. május 9.

Júniusban a Kisérben szinteznek

Most a Hétvezér utcában és a Horváth-telepen dolgoznak

Az elmúlt években elkészült a város elektromos-, víz-, gáz- és szennyvízrendszere. Kiépültek a távközlési kábelek, beleértve a kábeltévét, az internethálózatot is. Ami a föld feletti közműveket illeti, gyakorlatilag a város teljes úthálózata aszfaltos, a járdarendszer nagy része kiépült, és ami megmaradt, az a házfalak és az útburkolatok közötti rész, a csapadékcsatornák, árkok rendbehozatala. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, a munkát csakis a szintek ismeretében végezhetik el. Fölmerült: ha valaki rendben tartja a ház elejét, az árkot milyen mélyen tisztítsa ki.

- Ennek érdekében programot indítottunk, és minden kapubejáró mellett kétoldalt úgynevezett mederidomokat helyezünk el - folytatta a polgármester. Ezzel gyakorlatilag az egész város bemérésre kerül. A két mederidom között kijelölik az árok mederszintjét. Ha ez megtörténik, akkor a lakosság konkrétan tudja majd, hogy a két beton között hogyan tartsa karban az árok alját. Ha ezt az emberek megteszik, véleményem szerint a legnagyobb csapadékvíz-mennyiség is elfolyik majd.

A program kiegészítéseként a település főgyűjtő-hálózatában is rekonstrukcióra készülnek. A polgármester elmondta, jelenleg a Hétvezér utcában és környékén, az úgynevezett Horváth-telepen dolgoznak, júniusban megkezdődik a kiséri főgyűjtő kiépítése is. A munka a Nyíri-közön át a Farkas Antal utcán végig, a Nagyvölgy-csatornáig érinti a területet. Azt követően hozzák rendbe a Nyíri-köz útburkolatát.

- Amikor ezzel a programmal végzünk, akkor derül ki, hány kapubejáró van rossz helyen, vagy hol kisebb az áteresz keresztmetszete. A feladatra pályázatot nyújtunk be, de igazából itt a lakossággal közösen kell megoldani a dolgokat, meg kell nézni, mennyi az a türelmi magasságkülönbség, ami még nem okoz gondot, hol van az, ahol szinte duzzasztóként működik a kapubejáró. A kapubejárók karbantartása az ingatlantulajdonos feladata. A problémás helyeken munkatársaim az ingatlantulajdonosokkal megbeszélik a helyzetet, és megkeresik a megoldást. Ebben a dologban a hatóság teljes szigorával kell fellépnünk. Ahol engedély nélkül szüntették meg a kapubejárókat, illetve az ingatlan előtti területen feltöltötték az árkot, valamint díszburkolatos parkolót építettek úgy, hogy nem oldották meg a csapadékvíz elvezetését, ott a közösség érdekében be kell avatkozni. Azért, hogy a rendbe hozott csatornák valóban betöltsék szerepüket - jelentette ki Szirbik Imre, majd így folytatta:

- Kérdés volt még az is: miért nem épül mindenütt burkolt csapadékcsatorna? Gondoljunk bele, az aszfalt nem nyeli el a csapadékot. Az utakról lefolyt csapadékvíz koncentráltan jelenik meg az árkokban. Ha még azt is leburkoljuk, akkor nincs, ami elszikkasszon, másrészt az elmúlt évek nagy belvízingadozásai mutatták, az épületek mozgását is előidézheti az, hogy a talaj egyszer hirtelen kiszárad, máskor telítődik. Ezért az utcai csatornáknak nemcsak az a szerepe, hogy elvezessék a keletkező vizeket, hanem a talaj egyenletes vízháztartását a beszivárgás útján biztosítsák, és ezáltal a környező ingatlanok állékonyságát is segítik. Még egy érv: az árokpartokon mindig zöld a fű és növényzet is van, a jó közérzetünkhöz az is hozzátartozik, hogy a növények körbevegyenek bennünket.

A program már elkezdődött, és várhatóan augusztus elejére fejeződik be. Irányítója Sáfrán Bálint, aki a csatornaprogramot is közmegelégedésre koordinálta. Őt lehet keresni a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási csoportjánál, ahol az utcánkénti pontos ütemterv is megtekinthető.

L. J.