2008. április 25.

Kis kukta

Erdélyi raguleves

Hozzávalók: 1 csirkemell, 1 doboz kukorica, 1 doboz zöldborsó, 4 krumpli, 1/2 fej hagyma, 2 sárgarépa, 1 cs. petrezselyem, 1 tojás, tejföl, majoránna, liszt.

Elkészítés: Kicsontozzuk a csirkemellet és apró kockákra vágjuk, majd vajon szép pirosra sütjük, állandó kavargatás közben.A zöldségeket is apró kockára vágjuk, és hozzáadjuk a csikemellhez. Majoránnával és sóval ízesítjük. Utána felöntjük vízzel, és amikor a zöldségek készre főttek beletesszük a kukoricát és a zöldborsót. 5 percig főzzük, majd 2 kanál lisztből, a tojásból és a tejfölből keveréket készítünk, amit ráöntünk a levesre. Összekeverjük, levesszük a tűzről és majoránnát szórunk a tetejére. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Zöldséges rizs gazdagon

Hozzávalók: 1 ek. olaj vagy vaj, 1 bögre rizs (2,5 - 3 dl), 1,5 bögre víz (vagy ha van, húsleves alaplé). Zöldségek: 2-3 paradicsom gerezdekre vágva, egy kis fej lila-, póré- vagy újhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, sárgarépa, cuk-kini, padlizsán, tök, paprika, zöldbab, zöldborsó, karfiol, brokkoli, kínai kel, vékonyan felcsíkozott káposzta - ízlés szerint. Zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring). Só, bors, őrölt kömény.

Elkészítés: Egy tűzálló tálat vagy magas falú tepsit vékonyan kikenünk olajjal vagy vajjal. A zöldségeket felaprítjuk és beleszórjuk a tepsibe, majd fűszerezzük, sóval és a fűszerekkel. Hozzáadunk egy bögre rizst, és alaposan összekeverjük. 1,5 bögrének megfelelő, forró leves alaplevet vagy forró sós vizet locsolunk rá, hogy ellepje a hozzávalókat. A tepsit alufóliával légmentesen lefedjük, és 180-190 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Nagyjából 35 perc alatt készül el. Ha valamelyik hozzávaló még kemény lenne, további 5-10 percre visszatesszük a sütőbe lefedve. Salátával önálló ételként is fogyasztható, de kiváló köretnek is.