2008. április 25.

"Szivárványos" népdalok

Április 3-án rendezte meg az Apáczai Könyvkiadó a Szivárvány Országos Népdaléneklési Versenyét alsó tagozatos gyermekek részvételével. Ez a rendezvény jubileumi volt, hiszen a 10. versenyre került sor a budapesti székházban. A verseny célja, hogy a gyerekek lehetőséget kapjanak kedvelt népdalaik bemutatására, valamint az, hogy minél több magyar népdalt ismerjenek meg, ezáltal nemzeti kincsünk e területe minél tovább éljen.

A kiadónál azok a tanulók mutathatták be tudásukat, akik a megyei versenyen a legtöbb pontot kapták a zsűritől, azaz a legjobb helyezést érték el. A Csongrád megyei fordulót a Petőfi iskola rendezte 2007 decemberében. Itt három szentesi kisdiák nyerte el a pontozók elismerését. S, hogy a bírálók mennyire jól döntöttek, azt igazolják az országos eredmények is.

Az elmúlt hónapok a felkészülés jegyében teltek, a kis versenyzők tanáraikkal együtt szorgalmasan gyakoroltak. Rajzos nevezési lapot kellett készíteniük, majd 5 népdalt kerestek a kiadó tankönyveiből, illetve 5 szabadon választott nép- és gyermekjátékdalt kellett megtanulniuk. Nagy öröm volt mindenki számára, hogy mindhárom szentesi kisdiák helyezést ért el, és átvehették a megérdemelt könyveket és szép okleveleket.

Országos eredmények:

1-2. osztályos korcsoport: 4. Miskolczi Ramóna (Petőfi, felk.: Kis-Rácz Antalné), 9. Juhász Gábor (1. o. Damjanich, Kunné Schmidt Gabriella).

3-4. osztályos korcsoport: 10. Pintér Viktória (Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola, Mélykútiné Németh Kornélia).

Kis-Rácz Antalné
megyei szaktanácsadó