2008. április 25.

Társszervek akcióban

Sokszor végeznek a szentesi rendőrkapitányság munkatársai a rendszeres szolgálatokon kívül szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a város kül- és belterületén. Nemcsak a közlekedést, hanem többek között az illegális hulladéklerakást, valamint a fiatalkorúak szeszesitallal történő kiszolgálását is vizsgálják. A múlt héten két különböző típusú ellenőrzést tartottak. Az egyikben az illegális hulladéklerakást és a színesfém-felvásárlást vizsgálták.

- Az akcióban nemcsak a szentesi rendőrök vettek részt, hanem a megyei rendőr-főkapitányság, az APEH, a Környezetvédelmi Felügyelőség, a Vám- és Pénzügyőrség, a közterület-felügyelet munkatársai és a MÁV munkabiztonsági felügyelője, valamint a polgárőrök. Aznap délelőtt több szálon futottak az események - mondta el Kun József rendőr főhadnagy, a közrendvédelmi osztály vezetője. Volt közúti állóellenőrzés a Tisza-híd szentesi oldalán, melyben főként olyan gépjárműveket állítottak meg, melyek láthatóan farakományt vagy fémhulladékot szállítottak, illetve olyan teherautókat igazoltattak szúrópróbaszerűen, melyeken ponyva volt. Mozgó ellenőrzést is tartottak a város több pontján, s ezzel egyidőben az akcióban résztvevő hivatalos szervek munkatársai a település bel- és külterületén található illegális szemétlerakók után kutattak és vizsgálódtak a színesfém-felvásárló helyeken, hogy történt-e illegális felvásárlás. Eredményes volt a munka, mert találtak olyan hulladéklerakót, ahol több jel is utalt a szabálysértés elkövetőjének kilétére.

A másik akciót a hétvégi szórakozás időpontjára időzítették a rend őrei, akiket ezúttal is elkísértek a társszervek munkatársai, a polgárőrök és a Fogyasztóvédelmi Felügyelet szakemberei. Szombat este közösen felkerestek több, a fiatalok körében kedvelt vendéglátóegységet, kettőt Szentesen és kettőt Szegváron. Emellett közúti ellenőrzésre is sor került. A szórakozóhelyeken a Fogyasztóvédelmi Felügyelet munkatársai többek között vizsgálták az áruk származási helyét, ezen kívül próbavásárlást végeztek. Az elsődleges szempont az volt, hogy az eladó ad-e blokkot a kért termékekről. Ezután mentek csak be a vendéglátóegységbe a rendőrök, akik azt nézték, hogy a fiatalkorúak fogyasztottak-e alkoholt, illetve ha igen, akkor az adott szórakozóhelyen szolgálták-e ki őket. Több tinédzsert szondáztattak meg, sokuknál a készülék alkoholos befolyásoltságot jelzett.

A két akció eredményeit dr. Bottyán József rendőr őrnagy összegezte: Az első akcióban 8 helyszíni bírságot szabtak ki (közlekedési), illetve egy szabálysértési feljelentés a mérleg. A Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai 2 esetben szabtak ki környezetvédelmi bírságot a legális színesfém-felvásárló helyeken. A közterület-felügyelet munkatársai pedig hulladék szabálytalan elhelyezése miatt jártak el.

Az éjszakai akció eredménye, hogy Szentesen és Szegváron is volt egy-egy szórakozóhely, ahol a rendőrhatóság feljelentéssel élt a fiatalkorúak szeszesitallal történő kiszolgálása miatt. Emellett két szabálysértési feljelentést tettek, illetve négy helyszíni bírságot szabtak ki, melyek közlekedési szabálysértések voltak. Ezen kívül Szegváron feljelentettek egy embert, közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása miatt, mert autójában egy szamuráj kardot és egy 8 centiméternél nagyobb pengehosszúságú kést szállított - tudtuk meg a közrendvédelmi osztály KMB alosztályának vezetőjétől.

Cseh-Lakos