2008. április 25.

Stabil gazdasági helyzet

Tavaly november végén hetedszer került kiírásra "Az Év projekt menedzsere" díj nyilvános pályázata. A 2008. március 3-i határidőig beérkezett, magas színvonalú pályázatok közül a Projektmenedzsment Fórum Szervező Bizottsága döntött a díj 2007. évi győzteséről.

Az Év projekt menedszere Károlyi László, a Legrand Magyarország vezérigazgatója lett, aki a "Főnix kereskedelmi profitcentrum reorganizációs program" vezetőjeként pályázott a díjra.

A jelenlegi gazdasági helyzet igazolta, hogy a programot időben indították el, hiszen Magyarország olyan gazdasági pályán van, amely eléggé nehéz körülményeket támaszt olyan cégek számára, akiknek Magyarországon kell folytatni kereskedelmi tevékenységüket. Ehhez a körülményhez társult még az a világgazdasági válság, ami még jobban megnehezítette a vállalat helyzetét. Egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben csak egy rugalmasabb, a változásokra nyitottabb és a lehetőségeket jól kihasználó csapat tud megfelelően helytállni - jelenti ki a vezérigazgató.

Károlyi László azt mondja, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell találniuk az árbevétel és a kiadás közötti egyensúlyt.

- Az aktualizált tervek az első negyedév végére készültek el, amelyek olyan piaci lehetőségeket teremtenek meg, amelyek biztosítják a növekedést. Például új termékekkel, az ipari felhasználásra szánt nagyteljesítményű transzformátorokkal növelni tudjuk az árbevételt, s így elérhetjük a terveket. Olyan stratégiai megoldásokat keresünk, amellyel a költségeinket megfelelő keretek között tarthatjuk - jelenti ki a vezérigazgató, majd mintegy összefoglalásként a következőkről tájékoztat:

Károlyi László (balról) a munkatársaival stratégiai megbeszélésen

- A vállalat helyzete stabil, tudom, hogy eredményesen zárjuk majd az évet, noha ez az esztendő valószínűleg nem kerül be a legjobbak sorába. Ez olyan, mint a Tokaji bor esetében. Ez a hunga-rikum mindig jó minőségű bor marad, még ha az évjáratok között különbség is van.

Export szempontjából az idén nem terveztünk nagyobb bővülést, ugyanis egy komoly projekttel a teljes vállalatirányítási rendszerünket át szeretnénk alakítani a Legrand standard formájára.

A pénzügyi dolgokról szólva Károlyi László elmondja: az első negyedévben a 2006-os évnek megfelelő tendenciák zajlottak, széles sávban ingadozott a forint, ami negatív hatást gyakorolt az eredményekre. Úgy látja, a mostani szint még kezelhető mértékű lehet. Elsősorban nem is a magyar piac, hanem a világpiac alakulása fogja meghatározni a következő hónapok gazdasági lehetőségeit. Ami pedig a létszámot illeti, a jelenlegi 554 főt stabilan szeretnék tartani. Június közepére szerveznek egy olyan rendezvényt, ahol a vevőik megismerkedhetnek az új termékkínálatukkal. Dolgozóikat pedig ugyancsak júniusban várják a Legrand Sportnapra, ahol lehetőségük nyílik a kikapcsolódásra, sportolásra.