2008. április 18.

Háromszáz fiatal pótmamája?

Már várja a horgászbot

Nyári Józsefné, a Terney Béla Középiskolai Kollégium igazgatónőjének április 20. nevezetes dátum. Akkor lesz az utolsó munkanapja. Felmentési ideje után elkezdi az előrehozott nyugdíjban töltendő korszakát. Mindezt, közel negyvenéves munkaviszony után.

Azzal a kérdéssel kerestük meg igazgatónőt: mennyire gyorsan telt el ez az időszak?

- Nagyon gyorsan! A kollégiumban 1997-ben kezdtem. Szinte elsuhant ez a bő tíz év is!

- Megelőzően igazgató-helyettesként dolgozott itt. Ezzel mintegy készült a kinevezése utáni időre?

- Nagy előnyt jelentett, hogy helyettesként beleláttam a szervezésbe, a gazdálkodásba. Ennek jó hasznát vettem később.

- Mennyit változott a kollégiumi élet az elmúlt egy évtized alatt?

- Elsősorban megváltoztak a kollégium működésének körülményei. Mások lettek a gyerekek is! A felfokozott életmód a családon belüli életformát is átalakította. A megélhetés, a jövedelem megszerzése került az előtérbe. A gyerekekkel kevesebbet foglalkoznak a szülők és néha nekünk kell pótolni az elmaradt törődést.

- Lehet ezt pótolni? Lehet Nyári Józsefné háromszáz fiatal pótmamája?

- Természetesen nem lehet! De a pedagógus kollégákkal azért sok mindent megoldunk.

- Különleges kérésekkel, kérdésekkel is fordulnak az igazgatóhoz?

- Nagyobb lett a szerepünk a kollégiumban élő gyerekek nevelésében. Az egyéni beszélgetéseken elég sok mindent megosztanak velünk a fiatalok. Megismerjük az örömeiket, bánataikat és ha tudunk, segítünk.

- Április 20. egy nap a kalendáriumban, de a következő időszakra mit tervez Nyári Józsefné?

- A váltás számomra nagyon jó időszakra esik, mert rögtön jön a nyár. Eddig kevés időm maradt a családra, az unokámra. És nem utolsósorban vár a horgászás. Később majd kisebb, besegítő munkát vállalok. Már erről is beszéltünk.

- A kollégiumban számtalan érdekes rendezvényt szerveztek. Melyikre emlékezik a legszívesebben?

- A rendezvények mindig érdekes színfoltot jelentettek az intézmény életében. Számomra a munka mellett, ezek inkább a kikapcsolódást jelentették. A Mozdulj elnevezésű sportnap az egyik kedvencem. Az elmúlt évben már a tizenötödiket szerveztük. Ha igénylik a kollégáim, ebben szívesen segítek. A gyerekek szeretik a sportnapot, a testvérintézmények már érdeklődtek.

- Igazgatói munkássága alatt mennyire sikerült megtalálni a hangot a munkatársaival?

- Úgy gondolom, hogy igazgató elődeim ebben nagyon sokat tettek. Olyan közösséget örököltem, akik mindig segítettek a problémákat megoldani.

- Mindig képezte magát, több területen is dolgozott, de a legkedvesebb a pedagógia lett. Pontosabban szeretne egy kedves időtöltést sokkal többször művelni, amire eddig csak kevés idő jutott?

- Igen, nagyon szeretek horgászni. Régóta a kedvencem és a legjobb kikapcsolódásnak tartom! Csak ülök a vízparton, ha jön a hal, az egy csodálatos élmény. Ezért is jó, hogy jön a nyár, a jó idő. Bár tréfásan azt is mondtam: most már télen is ráérek és legfeljebb megtanulom a lék-horgászatot!

Kellemes pihenést és jó fogást!

Kruzslicz Pál