2008. március 28.

Kis kukta

Brokkolileves csirkemájjal

Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt, 25 dkg brokkoli, 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mk. törött fekete bors és őrölt koriander.

Elkészítése: A csirkeaprólékot megtisztítjuk, feldaraboljuk és a máj nélkül fazékba tesszük. Leöntjük másfél liter vízzel, megsózzuk, beleszórjuk a törött borsot és a koriandert, valamint a jól megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzzük, majd a levesből kivéve kicsontozzuk és metéltre vágjuk. A nyers májat is metéltre vágjuk, és a hússal együtt beletesszük az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott, apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzzük, amíg a tészta és a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverjük a levesbe, felforraljuk és borecettel ízesítjük. Rendkívül finom, pikáns leves. Hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt!

Olasz csirke

Hozzávalók: 4-6 db egész csirkecomb, 2 evőkanál olíva olaj, fél kg paradicsom, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél, rozmaring ágacska, só, bors.

Elkészítése: Az olivaolajon pároljuk meg az összevágott vöröshagymát, utána tegyük bele a szétkapart fokhagymákat. Kicsit forgassuk át, majd tegyük rá a csirkecombokat. Sózzuk, borsozzuk meg, dobjuk rá a babérlevelet és a rozmaringot, majd az összevágott paradicsomot. Főzzük puhára! Szedjük ki a húsokat, és a mártást passzírozás után öntsük rá. Tálaljuk csőtésztával és egy kis reszelt sajttal.