2008. március 28.

Színjátszás és nyelvtudás

Budapestről és Szegedről is eredményesen tértek haza

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola francia nyelvet tanuló diákjai kiemelkedő sikereket értek el márciusban Budapesten és Szegeden is. A fővárosban francia nyelvű színjátszó-találkozón vettek részt még a hónap elején, majd a múlt héten a megyeszékhelyről a már 20. éve megrendezett Makkosházi francia nyelvű versenyről tértek haza jó eredménnyel.

- Általános iskolánkat két színjátszó csoport is képviselte a budai francia gimnáziumban megrendezett francia nyelvű színjátszófesztiválon. A 7. és 8. osztályosok csoportját a lektor Sara Niort, s franciatanáruk, Gémes Anna készítette fel. Ők egy mesét adtak elő Három alma címmel. A 3. és 5. osztályos gyermekek csapata Lázár Ervin A kislány, aki mindenkit szeretett című meséje nyomán adta elő színpadi produkcióját. Őket Szűcs Klára tanárnő, és én készítettem fel - mondta el lapunknak Ráfiné Gáspár Annamária.

A találkozón nem osztottak helyezéseket, a 7. és 8. osztályos diákok "Az ígéretdíjjal" tértek haza, míg a kisebbeket a "Színjátszásért és rendezésért" díjjal jutalmazták a zsűri tagjai. A nemzetközi fesztiválon többek között jelen volt a magyarországi francia és belga nagykövet. Bécsből is érkezett két csoport, de a budapesti amerikai gimnázium tanulói is előadtak egy színdarabot a francia gimnáziumban, mely - ahogyan azt Ráfiné Gáspár Annamáriától megtudtuk - tulajdonképp a francia állam oktatásügyéhez tartozik. A tanárnő elmondta: Szembetűnő különbséget tapasztaltak a magyarországi középiskolákhoz képest az intézmény felszereltségét és megtervezését illetően is. Például gyönyörű színházterme van az iskolának és nagyon jó a technikai felszereltségük. Tanáraik francia anyanyelvűek, a magyart csak idegen nyelvként beszélik. A gimnázium tanulói szintén anyanyelvként beszélik a franciát, sokan diplomaták vagy Magyarországon élő francia családok gyermekei.

- A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai az immár 20. alkalommal, a szegedi Makkosházi Általános Iskolában megrendezett francia versenyen is jól szerepeltek. Az idei évben csapatversenyben mind az ötödikes, mind a hatodikos csapat első helyezést ért el. Az egyéni versenyben is eredményesek voltunk. A 6. osztályosok között Tóth Édua (6.b.) az első, Szarvas Marcell (6. c) a második, Német Zsombor pedig (6.b.) a negyedik helyet szerezte meg. Az ötödik osztályosok versenyében Kispál Orsolya az első, Czanik Szilvia a második, Vecseri Anett a harmadik, míg Debreczeni Kiss Helga a negyedik helyen végzett. Ők mindannyian 5. a osztályos tanulók - számolt be az elért sikerekről a tanárnő, aki szerint fontos, hogy a gyerekek lelkesen induljanak el a megmérettetésen, hogy jó színtű nyelvi tudásuk legyen és, hogy ne jöjjenek zavarba a társalgási feladatok megoldása közben sem.

Cseh-Lakos Ilona