2008. március 28.

Fűben fában a tudomány

Gyógynövényekből vizsgáztak

Más szemmel nézi a tájat, a természetet az a harmincnyolc személy, akik a gyógynövények ismeretéből vizsgáztak nemrég a szentesi Művészetek Házában. Ennyien fejezték be sikeresen a hatvan órás tanfolyamot. Várhatóan nemcsak a szemléletük változott, hanem a növények hasznosításában, a felhasználásukban is jeleskednek majd.

Erről is, és a tanfolyam anyagáról is kérdeztük - közvetlenül az oklevelek átadása után - Kálmánné Szabó Erzsébetet, a Művészetek Háza igazgatóját.

- Egyre több ember érdeklődik a gyógynövények után, az egészségre, az életminőségünk javítására gyakorolt hatásai iránt. Azoknak a személyeknek is segítünk, akik a megélhetésüket keresik a gyógynövények termesztésével. A hatvan órás tanfolyamot Európai Uniós pénzből finanszíroztuk. Három témakört tárgyaltunk: foglalkoztunk a gyógynövények felismerésével, a termesztés módozataival. Szó esett a gazdálkodás jogi és pénzügyi ismereteiről. Zárásként ellátogattunk Fajszra, az ország legnagyobb gyógynövénytermesztő üzemébe, ahol biotermesz-téssel foglalkoznak.

Vajon a hallgatóknak milyen ismeretet nyújtott a képzés, illetve hogyan tudják hasznosítani a megszerzett tudást?

Kozmáné Gyovai Katalin, Árpádhalmáról járt a gólyásház tanfolyamára. Az előző évben a falusi vendéglátók képzésén tanult. A családban több allergiás él - ahogyan elmondta -, ismereteit szeretné a segítségükre felhasználni. Olvassa a szakirodalmat, hogy bővítse tudását. Fűszerezésre, teakeverékek készítésére csak gyógynövényeket használ és lehet, hogy egyszer nagyobb léptékben is kipróbálja a tanultakat.

Matkócsik Zoltánt érdeklik a gyógynövények és kertészeti végzettsége van. Termelni szeretné a gyógynövényeket. Rendelkezik egy félhektáros területtel, és ha beválik a munka eredménye, akkor bővíteni szeretné a gazdálkodást.

Varga János már ismert, szentesi természetgyógyász, de érezte, hogy a gyógynövényekről többet szeretne tudni. Azt mondja, a körülöttünk, sokszor, szabadon termő növényeket érdemes jobban megismerni, és úgy lehet hasznosítani. Tavasszal, nyáron "testközelből" is találkozni akar a környékünkön honos növényekkel. A természetes életmód egyik pillére a biotermesztés, amivel feltétlenül érdemes megismerkedni.

Az igazgatónő elmondta, hogy szeretnének hosszú távra tervezni a hallgatókkal. Az érdeklődésük nagyon sokféle: van, aki hobbyból járt a képzésre, akad olyan személy is, aki ebből kíván megélni a későbbiekben. Az iskolában úgy tervezik, hogy baráti kört szerveznek a számukra, mert közösen jobban boldogulnak majd. Akik gazdálkodni akarnak és termesztéssel foglalkoznának, nekik szociális szövetkezetet szerveznek. Jobban boldogulnak, ha összefognak, ha segítik egymást.

Kruzslicz Pál