2008. március 28.

Számítógép és internetfüggőség

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A számítógép és az internet-használat alapvetően hasznos dolgok, mert megkönnyítik az emberek életét. Kikapcsolódhatunk, szórakozhatunk, aktívan pihenhetünk igénybevételükkel, akár chat-elünk, játszunk, filmet nézünk, zenét hallgatunk, elektronikusan levelezünk vagy szoftvereket töltünk le. Emellett pedig az információhoz jutás egyik leggyorsabb módja az internet-használat. Igénybevétele azonban minden felsorolt esetben csak egy határig egészséges - tájékoztatta lapunkat dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns.

Az internet lehetővé teszi a másokkal való kapcsolatteremtést, a felhasználó egy maga által választott önazonossággal a valóságból kilépve "beszélgethet", oszthatja meg gondolatait a többiekkel, illetve kaphat információkat a rendszerhez kapcsolódóktól. Eközben kialakíthatja szabadon saját profilját, megváltoztathatja személyes adatait, álarc mögé bújhat a chat-eléskor használt művésznév, azaz "nick name" mögött. Az internete-zők sajátos, a hétköznapi ember számára sokszor érthetetlen szleng-et használnak, saját játékszabályokat alakítanak ki. Mégis szabad tere nyílik a kreativitásnak, az önkifejezésnek, a személyes kompetencia átélésének. Ezek a sajátosságok a valóság bizonyos fokú behelyettesítésére teszik alkalmassá az internetes világhálót.

Azonban a számítógép és az internet használatának is van határa, hasonlóképp az alkohol-fogyasztáshoz és a gyógyszerszedéshez. A szakemberek a számítógép-, Internet-, chat-függőségek tekintetében az azokkal eltöltött időt veszik először alapul, de fontos szempont, hogy mivel tölti el adott személy az erre szánt magas óraszámot. A világhálót normális keretek között használók főként e-maileznek és kutatnak az információk után. A függőség irányába hajlók viszont leginkább csevegőszobákban és MUD-okban, "többrésztvevős várbörtönökben" töltik idejüket.

Esetükben a sokszor szürke és céltalan valóság nem tud versenyre kelni a kreált, izgalmas és lehetőségekben bővelkedő álomvilággal, főleg az önértékelésben, társas kapcsolatokban, egyéni sikerekben hiányokat szenvedő személyek életében. Sok ember egyéb pszichés nehézségei miatt válik a gép rabjává. Az ilyen emberek életére lassan rátelepszik a világháló, képtelenné válnak kontrollálni használatát, s egyre többen szembesülnek a válással, sokan pedig olyan fizikai problémákkal küzdenek, mint a száraz szem, az ínhüvelygyulladás vagy a fejfájás. Jellemző az elhízás, a magas vérnyomás, és közvetve a daganatok kialakulása is. A nem alvás, a kevés mozgás és az elektroszmog blokkolja az immunrendszert, így gyakoribbá válnak a visszatérő fertőzések, gyulladások és allergiás betegségek. A számítógép zárt térben való használata pedig növeli az elektroszmogot, tehát minden tekintetben egészségtelen környezetet teremt. A függőségben szenvedők egyre több időt töltenek játékkal, minden tevékenységük közben arra gondolnak, azért játszanak, hogy elmeneküljenek az élet problémái, a szorongás vagy a depresszió elől. Hazudnak környezetüknek szenvedélyük eltitkolásának érdekében, ingerültek, ha kevesebbet játszanak. Egyetlen napot sem bírnak ki géphasználat nélkül. Azonban ha ráeszmélnek az internet időpazarló voltára, már félig nyert ügyük van a gyógyulás felé.

A kezelés hasonló a többi szenvedélybetegségnél megszokotthoz, csupán egy lényeges különbség van. A számítógép mindennapi életünk fontos, szerves része, így ma már szinte senki sem, így a függők sem kerülhetik ki használatát. Nekik meg kell tanulniuk együtt élni vele és felelőséggel használni. A szülők pedig mint hallottuk, akkor segíthetnek gyermekeiknek a legcélravezetőbben, ha megpróbálnak bekapcsolódni játékukba, érdeklődők. Kezdetben a gyerek tiltakozik majd, de ha kitartónak tűnik a felnőtt és elég időt szán a fiatalra, akkor az megnyílik.

Cseh-Lakos