2008. március 28.

Szótárgép kellene?

A napokban kezembe akadt egy elektronikus szótárgép. Tenyérnyi nagyságú, de öt idegen nyelven tudja magyarra fordítani a szavakat - és vissza - a kijelzőjén. Nos, ehhez képest készülék nélkül sem tudjuk felfogni, hogy például a közéletben miért divat még mindig a mellébeszélés, a gondolatok és tettek kettéválasztása, miért gyakorlat még a nyilvánvaló események kiforgatása?

A népszavazás után az egyik nagy politikai csoport vezére - a győzelem jegyében - az önbecsülés közé sorolta a szükséges együttműködést a másik féllel. Nemsokára az alvezérétől megtudtuk, hogy ahol a miniszterelnök megjelenik, onnan természetszerűleg távol maradnak, így a március 15-i állami ünnepségről is. Ugyancsak a népszavazás eredményétől indíttatva - mondjuk így - a koalíció legfőbb vezetője nem arról értekezett, hogy milyen nagy hibákkal járultak hozzá saját csalódásuk kialakulásához. Ellenben azt fájlalta, hogy az istenadta nép nem látta át kellő mélységig az egészségügyi, oktatási reformtörekvéseket. A koalíció kisebbik részének szóvivője pedig - trágár megjegyzésével - úgy tett, mintha nekik aztán az égvilágon semmi közük nem lenne az együttes kudarchoz.

Az már csak ismétlődő képtelenség, hogy a pesti bírósági tárgyaláson azok a zászlóvivők vették át a "rendezői szerepet", akiknek társait éppen a törvény citálta a jogi pulpitus elé. Más hivatásos "helyzetértékelő" azt kifogásolta, hogy túl sok volt a rendőr a március 15-i ünnepségek színhelyén. Minek oda vezényelni annyi egyenruhást, akik sorában pár embernek még az úgynevezett azonosító jelét sem lehetett felfedezni. Az persze nem probléma, hogy az utcai tüntetők és randalírozók bizonyos kompániája csuklyával, sálakkal tette magát felismerhetetlenné, megelőzve az esetleges későbbi felelősségrevonást. Ráadásul olyan jelentéktelen dolgot műveltek, hogy autókat rongáltak, gyújtogattak, hiszen rengeteg pénze van a takarításra a pesti köztisztasági vállalatnak.

Szóval vannak még tennivalók a különféle nyilatkozatok és események tárgyilagos, tisztességes és indulatmentes megítélésében. Jó néhányan csak a maguk képzelt igazát hajtogatják és nem a való igazat. Ez viszont kihat valamennyiőnk közérzetére és ettől közösen károsodunk.

Tény, hogy olyan elektronikus szótárgép még nincs forgalomban, amelyik magyar-magyar fordításban adná vissza a szavak értelmét.

-bert