2008. március 28.

Az összefogás ereje

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mészáros Zoltánnak, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójának a gazdasági életben és a kamarai munkában elért kimagasló eredményéért nagyvállalati kategóriában a "Csongrád megye gazdaságáért" díjat adományozta. Az elnök az elismerést a kamara évzáró ünnepségén vehette át.

- A díj természetesen nagy megtiszteltetés a számomra. Az elismerés, amit most kaptam, egy szép dolog, de ahhoz kellett egy csapat. Ezzel a cég és az egész kollektíva munkáját elismerték, illetve azt a fejlődési irányt, amit a Hunor Coop az elmúlt 3-4 esztendőben folytatott. Ma már egy térségnek vagyunk a meghatározó szereplői, hiszen a megyében 18 településen megtalálhatóak üzleteink. Erre büszkék vagyunk - mondja.

Mészáros Zoltán nemrégiben meghívta a térség, a vonzáskörzet településeinek vezetőit egy baráti beszélgetésre. A találkozón a polgármestereket közös gondolkodásra bíztatta, hogyan lehetne az ellátási területen a lakosság érdekében még jobban összefogni. Mint mondja, mindez az elégedett vásárlók érdekében történne. Elismeri, nehéz helyzetben vannak a multinacionális cégekkel szemben.

- Komoly múltunk van, jogelődjeink 50 évvel ezelőtt önkéntes alapon szerveződtek - érvel az elnök. - Az elmúlt néhány évtizedben adóban, adományban, támogatásban komoly dolgokat tettünk, komoly fejlesztéseket hajtottunk végre. És hát fáj a szívünk, hogy nem jól mennek a dolgok. Próbálunk lobbizni ellene, de a multik jóval nagyobb kedvezményt kapnak és ez nem túl korrekt, úgy gondolom. Az unió határain belül szabad áru-, munkaerő-, szolgáltatás- és tőkeáramlás van. Az uniós csatlakozásunk ezt hozta magával. Meg kell azonban jegyeznem, hogy jó néhány országban a hazai cégek pozitív megkülönböztetést kapnak. Mi figyelmet fordítunk arra, hogy a térség beszállítói, termékei helyet kapjanak boltjainkban. Reklámfogásunk: magyar áru, magyar kereskedő, magyar munkahelyet jelent.

Megpróbálnak versenyképesek maradni, fejleszteni. A legújabb: Székkutason egy 800 négyzetméteres áruház erősíti a Hunor Coop Zrt.-t. Mint mondja, a tapasztalataik jók, csak sajnos a fizetőképes kereslettel van baj.

Régi kereskedőcsaládból származik, úgymond harmadikgenerációs kereskedő. -- Nagyapáméknak a főutcán volt a Kálmán és Vajda divatáru-üzletháza. Ahol édesanyám is sürgött-forgott. Édesapám is gyerek kora óta kereskedő, az Áfésznál kereskedelmi vezető volt, tőlük vettem át a stafétabotot így emlékezik.

De hát folytathatjuk a sort a feleségével, az öccsével, ők is a kereskedelemben dolgoznak. Ami közös bennünk: mindannyian pozitív gondolkodásúak, mosolygós arccal fogadják az embert. "Az igazság az, hogy a kereskedelemben ez nagyon fontos szempont. Első a vevő" - mondja.

Elismerések. Az önkormányzat képviselő-testülete "Szentes városért" kitüntetést adományozta Mészáros Zoltánnak. A Coop üzletláncon belül az elmúlt évben a Gróf Károlyi Sándor gazdaságfejlesztési nagydíjat kapta meg az elnök, amellyel a szövetkezeti kereskedelemért és a coop üzletláncért folytatott tevékenységét ismerték el. Az mondja: erősen hisz az összefogás erejében. Egy Széchenyi-idézettel is megtoldja gondolatait: "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen." A kamarai kitüntetésnek is ez lehet a mottója: egy ember semmit sem ér, a csapat tud eredményesen együttműködni - jelenti ki.

Lovas József