2008. március 28.

Bubor közösen vállalkozna

Mivel évek óta húzódik a hékédi lakópark ügye, Bubor Zoltán, a BGM Motorsport Kft. vezetője úgy gondolja, lépni kellene már. Mint mondja, egyfajta patthelyzet alakult ki: egyik oldalról biztatást kap a vállalkozó, hogy dolgozzon tovább, a másik oldalról viszont nem érzi azt a támogatást, ami azt bizonyítaná, hogy minél hamarabb megvalósuljon az egész. Emiatt, no meg a megváltozott gazdasági helyzet miatt a terület hasznosítását már csak közös együttműködés alapján képzeli el.

- Így tudjuk biztosítani azt, hogy elviselhető, a mai árakon 3, illetve 3,5 millió forint körüli lakótelkeket tudjunk ott kialakítani - mondja Bubor Zoltán. - Az önkormányzat már eleve úgy állt a dologhoz, hogy erejéhez mérten hozzájárul a közművesítéshez. És hogy így elhúzódott az ügy, 2004 óta több minden változott, a gazdasági helyzet már most nem teszi lehetővé, hogy azt mi magánvállalkozásban fölvállaljuk. Hiszen itt több százmilliós költségekről van szó. Amit kérünk, az önkormányzat élve a pályázati lehetőségekkel, álljon mögé ennek a területfejlesztésének, vállalja föl a közművesítést, oly módon, hogy előre megegyeznek a felek, fixáljuk a telekárat, tehát a közművesítés nem értéknövelő hatású lenne eladási árában a jelenlegi tulajdonosoknak. Az önkormányzat pedig úgy ahogy hosszú évtizedek során más utcákban közművesítené a területet.

Bubor Zoltán úgy véli, hogy a gazdaságfejlesztő együttműködés egyben a sokat hangoztatott vállalkozó helyzetbehozásának is tartalmat adna. A beruházás 120 családi házzal és a hozzátartozó létesítményekkel, közművekkel számol, s ha a helyi vállalkozók kihasználják a lehetőségeket, minden munka itt tudna maradni a városban, de lehetőséget adnának azoknak az idetelepülő cégeknek is, akik azért nem jönnek most ide, mert nincs kellőszámú munkaerő. Az 5-6 éves reális megvalósulással évi 15-25 telek közötti értékesítéssel és családi ház építéssel lehetne számolni.

Mint ismeretes, a helyi városrendezési tervben ez a terület már kiemelten szerepel, híd, út épül majd hozzá, egyebek mellett játszóteret is terveztek oda. Az ajánlatban szerepel egy másik 25 hektáros terület is, ami bővítésre adna lehetőséget. A lakópark építésére jogerős testületi határozat van. A vállalkozó így fogalmaz: a mai irreális árak a jelenlegi fizetőképes kereslettel szemben aránytalanok.

Bubor Zoltán indítványa megjárta a bizottságokat, azt kéri, hogy onnan a testület elé kerüljön. El szeretné érni, hogy tárgyaljanak róla, mondják ki, mi a képviselők szándéka a lakóparkkal. A testület 2004-ben hagyta jóvá a terület fejlesztését, azóta áll az egész. Mint mondja, nagyon sok helyen vállalkoznak önkormányzatok, sikerrel.

- Ezúttal több lehetőséget is felkínálunk az Önkormányzat számára az időközben kialakult helyzethez igazodva. Építsük Szentest együtt. A felajánlott lakóparki területen 122 családi ház építésére alkalmas 800-1000 nm-es telek lett kialakítva. Ezekre igény szerint egyedi családi házak, de 2 illetve 4 lakásos, telekösszevonással akár 8 lakásos épületek kivitelezés ésszerű. Bízom abban, hogy közösen találunk olyan megoldást, mely lehetővé teszi az azonnali munka megkezdését a közös cél érdekében, mely a szentesi fiatalok helyi boldogulását helyezi előtérbe - mondta befejezésül Bubor Zoltán.

Lovas József