2008. március 28.

Megye kontra város

Halmai László, a Fidesz MPSZ választókerületi elnöke sajtótájékoztató keretében jelentette be a hírt, hogy több ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze irodájukban az egészségbiztosítási törvény életbeléptetését ellenezve. Mint mondta, ők nem gyűjtöttek aláírásokat, de elküldik majd az azt benyújtó házaspárnak. Arra kérte a térség országgyűlési képviselőit, hassanak oda, hogy a törvényt ne javítgassák, finomítsák, hanem vonják viszsza, mert különben úgy járnak vele, mint a vizitdíjjal, a tandíjjal és a kórházi napidíjjal. Nincs szükség népszavazásra, ha visszavonják a törvényt. Ezt akarja a nép.

Megyei képviselőként még 2007 októberében közmeghallgatáson kérte a város vezetésétől, adjanak tanácskozási jogot a szentesi illetőségű megyei képviselőknek a testületi üléseken felvetődő fontos témák megtárgyalására. Véleménye szerint olyan súlyos témák merülnek fel a Szentesen lévő megyei intézményekkel kapcsolatban, ami mindenképpen azt igényelné, hogy végigbeszéljék, kitárgyalják azokat.

- Közös dolgaink vannak. Ha a város foglalkozik, és jó, hogy foglalkozik a megyei intézményekkel, akkor tegyék lehetővé azt, hogy tanácskozási joggal ott lehessen az ülésteremben az, aki ezekért felel, szentesiként felelősséget érez irányukban. Jó lenne a város nyilvánossága előtt is megtárgyalni, megvitatni ezeket a dolgokat. Féléve hiába várom a lehetőséget, a helyi városvezetés nem ad tanácskozási jogot megyei képviselőinek, viszont a település kormánypárti képviselői agitációs propaganda útján, például röplapon keresztül elég keményen foglalkoznak a fi-deszes vezetésű megyei közgyűlés működésével. Ez így nem fair - jelentette ki a képviselő.

Vidovicsné Szabó Tünde, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja arról tájékoztatta a média képviselőit, hogy a 27-i rendkívüli ülésen több témakörben foglalkoznak a Dr. Bugyi István Kórházzal. Egyebek mellett szó van a légimentő bázis 90 milliós beruházásáról, azt kérik a közgyűléstől, hogy támogassa a megépülését, a megye is járuljon hozzá a költségvetéséből. Pályázatot írnak ki a sürgősségi ellátás fejlesztésére, amely lehetőséget ad a már meglévő sürgősségi osztályok korszerűsítésére. A pályázat lehetővé teszi a tervezett helikopter-leszálló létrehozását, az energetikai rendszer működését, eszközfejlesztést, az információs-kommunikációs hálózat korszerűsítését. A pályázati öszszeg 100 és 560 millió forint között mozog, a szentesi kórház ez utóbbira pályázik.

Vidovicsné a továbbiakban szólt arról, hogy a jelenlegi kórházvezetés alatt az intézmény adósságállományának növekedése megállt, nem szükséges azonnali beavatkozás. A mai közgyűlés foglakozik még a patológiával is, ahol a boncoláshoz szükséges infrastrukturális beruházások megtörténtek, immáron elhárult az akadály a helyben történő boncolások előtt. A fejlesztések és a beruházások között szerepel még a központi műtőblokk is, ők támogatják a város ezen törekvését.

Kovács János megyei képviselő az oktatás ügyét taglalta. Leszögezte: a Horváth Mihály Gimnázium önállósága az elmúlt évben történt átszervezés után nem csorbult, lehetőségei inkább nőttek. Megemlítette: egy olyan nagymúltú oktatási intézmény került a gimnázium integrálásába, ami az elmúlt években kiérdemelte a város legerősebb szakközépiskolája címet.

- A Boros Sámuel Szakközépiskola és jogelődje sokat költözött, míg megtalálta mai helyét. Mi, megyei képviselők nyugalmat szeretnénk, azt, hogy fejezzék be a hecckampányt, ami méltatlan az iskola 500-nál több tanulójához, azok szüleihez, a tanári karhoz, hogy évenként ide-oda lökdössék őket. Egy ilyen integráció hatását 4-5 hónap múltán nem lehet megfelelően értékelni. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez az összevonás rossz, haszontalan döntés volt. Mi megyei képviselők szívügyünknek tekintjük, hogy Szentes középfokú oktatása ne csak megyei szinten legyen kimagasló.

(Lapunk értesülése szerint Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, aki szintén tagja a megyei közgyűlésnek ismételten beadja indítványát a közgyűlés áprilisi ülésér. Az indítvány két alternatívát tartalmaz: a Horváth Mihály Gimnázium mellett a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola is legyen önálló, vagy integrálódjon a másik két szakközépiskolához.) - Ezt mi nem támogatjuk. Tavaly volt az integráció, már-már nyugalom lenne, de jön egy ilyen indítvány és újra elindítaná az indulatokat - jelentette ki a képviselő.

Újságírói kérdésekre válaszolva Halmai László kijelentette: elmondta már, hogy a város vegye vissza összes intézményeit a megyétől. Ezt kértem kérem ma is. Nagyon komoly költségvetési teher, de amíg gazdag volt a megyei büdzsé jó volt a megye, de ahogy csökken a lehetősége, akkor nem biztos, hogy ott kel tartani. Ez a város érdeke. Ez a kórházra is érvényes. A közösből ki kell menteni. Én látom a megyén a lehetőségeket, a kilátásokat.

Lovas József