2008. március 14.

Sakkozók anyagi gondokkal

Ilyen nehéz helyzetben még nem volt a Szentesi Spartacus SK sakkcsapata, mint az idén. Dr. Makay Andor szakosztályvezető elmondta: tíz éve szinte ugyanazt a pénz kapják támogatásként az önkormányzattól, ami nevezési díjra és utazásra megy el. Most voltak Nádudvaron például, ami nem itt van. Általában 10-13 főt mozgatnak. Tavaly 150 ezer forint mínusszal zártak, a végén kölcsönből utaztak, de már most is kölcsönből játszanak. Még nem kapták meg az első félévi támogatásukat az önkormányzattól.

- Nálunk nincsenek fizetések, társadalmi munkában dolgozunk, nagyon nehéz az egész. Gondoljunk csak bele, meccs előtt a sakkozóm azt mondja, vasárnap nem tud jönni, mert dolgozik. Akkor pénzt keres. Én nem tudok fizetni. Rendkívül nehéz helyzetben van a csapat. Fiatalítás történt, tehetséges fiatalok kerültek be a csapatba, de . Nem mindegy, hogy a gyerek az utcán csavarog vagy sakkozik. Innentől kezdve mit csináljunk? Fejezzük be?

Kesereg a szakosztályvezető. Év elején azt mondta: legalább a középmezőnyben szeretnének végezni. Sajnos néhány meghatározó játékos távozott a csapattól. Nagy Helga, Papp József, Tóth Sándor, Gál Károly - sorolja a neveket. Ezek mind bejátszanak abba, hogy az eredményük nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

A 11 fordulóból most a hetediknél tartanak, a 9. helyen állnak a táblázaton 38 ponttal a 12 csapat közül. Az első helyezett Kecskemétnek 59,5 pontja van, a Nádudvar 19 ponttal az utolsó. Gyakorlatilag ez azt jelenti, ha nagyon nagy vereség nem éri a csapatot - általában szoros eredményeket játszanak - benn maradnak a másodosztályban.
A szakosztályvezető tehetséges fiatalokról beszélt, akik mára beértek az NB II-es csapatba. Közülük Kondor Dániel és Szalaji Renáta most is nyert. Rajtuk kívül említette még Bardóczki János, Koplándi Péter, Koplándi Tamás, Baranyi Barnabás, Balogh Lajos, Máté Mihály és Csókási Márk nevét.

A 7. fordulóban Nádudvar csapata fogadta a szentesieket, akik 11-1 arányban verték a házigazdákat. A győztes pontszerzők: Vámos Viktor, Fábián Nagy Sándor, dr. Makay Andor, Hajdú István, Bóka Zoltán, Mészáros Imre, Toókos Ferenc, Nagy József, Kondor Dániel és Szalaji Renáta. Döntetlent játszott: Palásti Ferenc és Balatoni György.

Azt megelőzően a Szentesi Spartacus SK NB II-es csapat a Röszke SE II. sakkozóival játszott. A megyei I. osztályú sakkcsapatok mérkőzésén a győztes pontszerzők: Toókos Ferenc, Koplándi Péter és Balogh Lajos. Döntetlent játszott: Gera Ferenc, Mészáros Imre, Szalaji Renáta, Barta Mihály.

(l.j.)