2008. március 14.

Kis kukta

Csirkeaprólék-leves túrógaluskával

Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 15 dkg tehéntúró, 5 dkg búzadara, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5-5 dkg zeller és vaj, 3 tojás, 1 fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, őrölt bors, só.

A megtisztított csirkeaprólékot hideg, sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott zöldséget, a zellert és az egész fej hagymát. Borssal fűszerezzük és lassú, gyöngyöző forrással főzzük. Közben áttörjük a túrót, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat és a búzadarát. Meghintjük vágott petrezselyemmel, megsózzuk és habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Amikor az aprólék és a zöldség megpuhult, kiskanál segítségével túrógaluskákat szaggatunk a levesbe, és kislángon még kb. 5 percig főzzük.

Bácskai rizses csirke

Hozzávalók: 2 kg csirkehús, 10 dkg zsír, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dkg pirospaprika, 1 kg lecsó, 2,5 dkg só, 15 dkg hagyma, 30 dkg rizs, petrezselyem.

Elkészítése: A szalonnát, hagymát felkockázzuk, és megpirítjuk a zsír felén. Hozzáadjuk a fűszereket, kevés vizet, és félkészre pároljuk benne a megtisztított, feldarabolt csirkét. Hozzákeverjük a lecsót, és közben a rizst megpirítjuk a maradék zsírban, hozzáadjuk a csirkéhez, felengedjük fél liter vízzel, és készre pároljuk.