2008. március 14.

Az idősek védelmében

Hogy van Ollai Istvánné?

Február a farsangi mulatságok ideje. A vidámságból kivették részüket a Gondozási Központ dolgozói és gondozottjai is. Az intézmény idén három helyen rendezte meg ünnepségét. Ollai Istvánné helyhatósági képviselő mindhárom alkalommal részt vett mulatságokon. Így beszélt róluk:

- Azt tapasztaltam, aminek nagyon örültem, hogy a gondozási központ vezetői és dolgozói törődnek az idős emberekkel. Február 21-én körzetemben, a Kisérben rendezték meg az elsőt. A mulatságon a bentlakók öltöztek jelmezbe, melyen egy kicsit meg is lepődtem, mert a fellépők közül többen bottal járnak, járókerettel. Jelmezt vettek föl azért, hogy szórakoztassák a többieket, a bejárókat, akik nem annyira elesettek, mint az otthonban lakók - mesélte a képviselőasszony, majd folytatta:

- Mindenek előtt szeretném kiemelni azt a nagyszerű összetartást, amit a rendezvényeken tapasztaltam. Február 21-én a Horváth Mihály utcában folytatódott a farsang. Ott is beöltöztek jelmezbe a gondozottak, szerepet vállaltak. A gondozónők is műsort adtak. Igyekeztek szórakoztatni az embereket. Mindenki jól érezte magát. Fölszabadultak voltak, és talán ez időre elfelejtették bújukat, bánatukat. Kicsit kikapcsolódtak. Hasonló jó dolgokról számolhatok be a 28-án megtartott Munkás utcai rendezvény kapcsán. A 3-as klubból és a Kisérből is feljöttek a mulatságra. Együtt múlatták az időt a pszichiátriai otthon kezeltjeivel, bejáróival.

A képviselőasszony szerint csak gratulálni lehet a város vezetőinek azért, hogy annak idején megtervezték az idősek otthonát, és hogy azokat máig nyitva tartják. És reméli, hogy nem zárják be azokat. Azt mondja, nem szabad bezárni az otthonokat! Tizennégy éve képviselő, minden intézményre próbál odafigyelni. Látja, hogy az idősember, akinek senkije nincs, egy jó szóért sok mindent odaadna.

- És jó szó mindenütt van - mondja. - Remélem, hogy ha készen lesz a szociális otthon, ezek az otthonok akkor is megmaradnak. Nagy szükség van rájuk. Sajnálom, hogy a szociális otthont nem építtettük meg hamarabb. Megnyílt a református otthon, nagyon szép, de soknak tartom a belépési díjat. Nem minden ember tudja megfizetni.

Aztán a ruhaosztásra tereli a szót. Azt mondja, amíg az egészsége engedi dolgozik: ruhát oszt, gálaműsort szervez. Mert ha látná, hogy nincs szüksége rá a szentesi embernek, akkor nem csinálná. Hozzáteszi: sajnos egyre többen jönnek ruháért, új arcokkal találkozik. Most is teljesen fel van töltve a raktár. Minden hónap első szerdáján van ruhaosztás. Kéthetente szedik össze, telefonon a 313-792-es számra várják a hívásokat.

- Emondhatom, hogy a város lakossága segítőkész. Az emberek szeretete kísért idáig. Lassan betöltöm a 74. évemet. Elgondolkodtató, hogy a körzetemben, amióta képviselő vagyok tizenöt olyan halottam volt, aki magára maradt. Senki sem nyitott rájuk ajtót, senki sem adott nekik egy pohár vizet. Volt, akit két hét múlva találtunk meg. Szomorú dolgok ezek, nagyon. Mindannyiuknak elmentem a temetésére.

(lovas)