2008. március 14.

Változások a szocpol ellátásban

A legutóbbi önkormányzati ülésen a képviselő-testület módosította az egyes helyi szociális rendeleteket. Előző számunkban már szóltunk a szociális törvényből adódó rendeletmódosítási kötelezettségekről, valamint a térítési díjakkal kapcsolatos rendeletmódosításról. Ez alkalommal a rendszeres szociális segély, valamint az adósságkezelési támogatás módosításait érintjük. A változásokról Lencséné Szalontai Máriával, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Aki elmondta, hogy esetünkben az aktív korúak rendszeres szociális segélyéről van szó. Hozzátette: aktív korú az, akinek nincs munkahelye, munkanélküli járadékát kimerítette, vagy a munkaügyi központtal e-gyüttműködött és ez alapján került a rendszerbe.

- Rendszeres szociális segély azoknak jár, akiknek semmiféle jövedelmük nincs, de szeretnénk azért, hogy a munkaerőpiacra mihamarabb visszakerülhessenek. Nekik kötelességük a családsegítő központtal is együttműködni, ahol különféle életvezetési, munkavállalási tanácsokkal látják el a szolgálat munkatársai ezeket az embereket. Segítve azt, hogy mihamarabb visszakerülhessenek a munka világába - vélte az osztályvezető aszszony.

Mint hallottuk, sajnos rossz tapasztalataik vannak ezzel kapcsolatban, mivel az együttműködési kötelezettségeket sokszor nem teljesítik. A jogszabály kimondja, ha valaki nem működik együtt az önkormányzattal, a munkaügyi központtal vagy a családsegítő központtal, akkor annak a segélyezését meg lehet szüntetni. Az osztályvezető asszony kijelentette: nem az a cél, hogy a segélyt megszüntessék, hanem az, hogy segítsenek, de az elvárható, hogy a kijelölt programokon az emberek megjelenjenek. Emiatt van a szigorítás: ha ténylegesen nem jelennek meg és a távolmaradásukat nem tudják igazolni, akkor ne kapjanak támogatást. Inkább olyannak adják oda, aki arra érdemes.

Ugyanez a probléma jelentkezik az adósságkezelési szolgáltatásnál. Erről azt kell tudni, hogy adósságkezelési szolgáltatást azoknak lehet adni, akiknek felhalmozódott lakásrezsi tartozásuk van. Például: villany, víz, fűtés, lakbér, stb. Lehetőség van arra, hogy az önkormányzat az adósság rendezésében segítséget nyújtson. Mégpedig hatékonyan, hiszen a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy ha például: valakinek 100 ezer forintos adóssága halmozódott fel, akkor abból 75 ezer forintot kifizet az önkormányzat, 25-öt kell az adósnak kifizetnie.

- Ez esetben is vannak együttműködési kötelezettségek. Pontosan azért, hogy ha valamit rendeztünk, akkor az ne kezdődjön el újra. Ne szaporodjon fel újra. A jogszabály kimondja: akinek ezt megtesszük, annak egy évig lakásfenntartási támogatást biztosítunk, de ez alatt az év alatt köteles együttműködni a családsegítővel, velünk, vagy azzal a szolgáltató vállalattal, amelyikkel tartozásban áll. Azok, akik ezt a kötelezettségüket nem teljesítik, esetükben megszüntetésre kerül az el-látás - mondta Lencséné Szalontai Mária, majd így folytatta:

- Az adósságkezelési szolgáltatás arról szól, hogy az önkormányzat a szolgáltató vállalatokkal együttműködési megállapodást köt. Hiszen nekik is jó, ha valamilyen szinten befizetésre kerül a fogyasztó tartozása. Ezeket a szerződéseket mindenkivel meg tudtuk kötni, egyedül a Démász-szal nem. Ők nem partnerek ebben, csak kikötik az áramot. Egy esetet említek: egy közel 25 ezer forintos tartozásnál majd harmincezerért kötötték vissza az áramot úgy, hogy a 60 ezer forintos követelésüket kifizettük. Idős emberekről, kisgyerekes családokról van szó. Azon vagyunk, hogy valamilyen módon segítsünk, de ha a szolgáltató ebben nem partner, akkor nehéz a dolgunk. Sokszor megkaptuk már tőlük, hogy ők nem szociális intézmény.

Lovas József