2008. február 29.

Választási tudnivalók

A Magyar Köztársaság Elnöke 2008. március 9. napjára tűzte ki az országos népszavazás időpontját.

Szentesen 37 szavazókör működik, a választópolgárok a lakcímük szerinti szavazókörben szavazhatnak.

A szavazás időpontja: 2008. március 9. (vasárnap) 6 órától 19 óráig.

Szavazni csak személyesen lehet, magyar hatóság által kiállított, következő érvényes igazolvány(ok) bemutatásával, lakcímigazolvány és személyazonosító igazolvány, vagy lakcímigazolvány és útlevél, vagy, lakcímigazolvány és 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély.

Amennyiben a választópolgár lakcímétől távol, de magyarországi településen kíván szavazni, akkor a helyi választási iroda vezetőjétől igazolást kérhet.

Az igazolást személyesen, vagy meghatalmazott útján lehet kérni, 2008. március 7-én 16 óráig. Igazolás ajánlott levélben is kérhető, feltéve, hogy az legkésőbb 2008. március 4-ig megérkezik a választási irodához.

Igazolás mind a választópolgár lakóhelyétől eltérő településre, mind a választópolgár lakóhelye szerinti településre kérhető, mert az is előállhat, hogy a választópolgár saját településén, de másik szavazókör illetékességi területén (pl. kórházban) tartózkodik. Ha szükséges, akár mozgóurnás szavazás keretében is élhetnek választójogukkal.

Az igazolás kiadása iránti kérelemhez rendelkezésre áll formanyomtatvány is, melyet a választási irodánál lehet kérni, vagy letölthető a www.valasztas.hu inter-netes oldalról.

Az eddigi szabályozáshoz képest változás, hogy igazolással szavazni az arra kijelölt szavazókörben lehet, melynek helye: 14. számú szavazókör Petőfi Sándor Általános Iskola Szentes, Petőfi u. 15.

Az eddigiekhez képest szintén új rendelkezés, hogy a mozgásában gátolt választópolgár a mozgóurnát írásban kérheti a helyi választási iroda vezetőjétől, ill. a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól.

A választópolgárok 3 kérdésre szavazhatnak, mindegyik kérdés külön szavazólapon fog szerepelni.

Az Alkotmány értelmében az ügydöntő országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Helyi Választási Iroda
vezetője