2008. február 29.

Megállapodást kötöttek

Bővül testvérvárosaink száma a jövőben?

Hat tagú kínai delegáció érkezett nemrég városunkba, látogatásukkor baráti együttműködési megállapodás kötetett Peking Shijingshan kerületének népi kormányzata és a szentesi önkormányzat kötött.

Shijingshan Peking nyugati részén helyezkedik el, állandó lakossága 530 ezer fő. A kerület kiemelkedő szerepet tölt be a főváros közlekedésében, változatos turisztikai látványosságokkal fogadja az oda látogatókat, ezen kívül pedig hagyományosan nehézipari terület volt Pekingben. Ott volt a Fővárosi Vas- és Acélgyár, amely a főváros ipari fejlesztésének bölcsője volt és nagyban hozzájárult Peking gazdaságának fejlődéséhez.

Az "Új Beijing, Új Olimpia" stratégia érvénybe lépése után azonban a vas- és acél feldolgozását kiköltöztették a kerületből, ahol azon dolgoznak, hogy létrejöjjön a főváros modern üzleti, idegenforgalmi, kulturális, pihenő és szórakoztató multifunkcionális negyede. Shi-jingshan az olimpia megrendezésében is aktív szerepet vállalt, hiszen 7 olimpiai stadion, illetve tornaterem található jelenleg a területen, ahol 29 olimpiai aranyérmet osztanak majd ki az idei évben.

Február 21-én Liu Zhi, Peking Város Népi Kormányának főtitkár helyettese, Zhao Qi, a kerület politikai tanácsának alelnöke és Szirbik Imre polgármester baráti együttműködési megállapodást írt alá, melyben rögzítették, hogy a továbbiakban segítik egymást az ismeretek kölcsönös bővítésében, a kapcsolatok kialakításában és fejlesztésében. Emellett kölcsönösen fejlesztik a gazdasági, kereskedelmi, technológiai, kulturális, oktatási, sportolási, egészségügyi és a humánerőforrás területeket, annak érdekében, hogy a jövőben véglegesen testvérvárosi megállapodás jöhessen létre.

Cseh-Lakos