2008. február 8.

Közös akcióban

Folyamatosan ellenőrzik a külterületet

Nemrég ellenőrzést tartott a helyi rendőrkapitányság egyik munkatársa, Kovács Károly törzszászlós, nagytőkei körzeti megbízott, valamint a Mentettréti Természet- és Vadvédelmi Egyesület hivatásos vadásza a város külterületén. Mint elmondták, nem ez volt az első alkalom, hiszen rendszeresen végeznek ilyen munkát.

- Még tavaly májusban kezdtünk együtt dolgozni a rendőrökkel. Sokszor volt ilyen ellenőrzési akció, melyben főként a Mentettrétnél, Kistőkénél, Magyartésnél, Zalotánál és Nagytőke térségében jártuk terepjáróval a külterületet. Ez a térség a szentesi rendőrkapitányság körzetéhez tartozik, vadászati szempontból pedig az egyesülethez. Ezért is voltak logikusak a közös szolgálatok, amelyek során azt vizsgálták a rendőrség munkatársai, hogy van-e a területen falopás, illegális szemétlerakás, tanyafeltörés, illetve más típusú, főként mezőgazdasági jellegű lopás. Mi pedig azt figyeltük elsősorban, hogy vannak-e orvvadászok a területen, illetve valamilyen gyanús mozgást észlelünk-e - tájékoztatta lapunkat Dér Sándor. A Mentettréti Természet- és Vadvédelmi Egyesület hivatásos vadásza elmondta: - A feladatkörömbe tartozik, hogy napi rendszerességgel járjam a területet, figyeljem a változásokat, gondoskodjak az állatok takarmányozásáról, kiváltképp a téli időszakban. Az etetők feltöltése és karbantartása is hozzám tartozik. Munkám végzése közben azonban folyamatosan azt tapasztalom, hogy sokan a területen rakják le összegyűlt hulladékukat, vagy a feleslegessé vált háztartási-, és elektronikus eszközöket. Az sem ritka eset, hogy illegálisan lopják a fát. Kivágják azokat, a vastagabb rönköket elviszik, a gallyakat pedig otthagyják - számolt be tapasztalatairól a hivatásos vadász.

A múlt héten nem értek senkit tetten illegális cselekvés közben, azonban a rendőrség munkatársa szabálysértést észlelve személygépkocsi-vezetőket és egy világítás nélkül közlekedő kerékpárost állított meg. A biciklis nem is gondolt arra, hogy a teljes sötétségbe beleolvadva milyen könnyen elüthetik az arra autózók. Ezen kívül a tanyavilág egy-két lakosának is segítettek, hivatalos ügyben vittek értesítést. A vadászok számára is pozitív mérleggel zárult a 60 kilométeres autózás, hiszen több száz vadkacsát látott a hivatásos vadász az egyik vízfelület közelében. Mindezek mellett pedig - mint azt Dér Sándor elmondta - azt tapasztalják, hogy rendszeres "járőrözéseik" eredményeként kevesebb a gyanús mozgolódás, s érzik az akciók elriasztó hatását.

Cseh-Lakos