2008. február 8.

Kis kukta

Karalábés csirkeraguleves

Hozzávalók: 1,5 kg szárnyas aprólék, 1 fej karalábé, 1 sárgarépa, 1 gyökér, kevés étolaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cs. petr. zöld, só ízlés szerint.

Elkészítése: A szárnyas aprólékot feldaraboljuk, jól megmossuk és a felmelegített olajon átfuttatjuk, enyhén megsózzuk és ha szükséges, kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Majd zsírjára sütjük és hozzáadjuk a kis kockákra vágott karalábét, sárgarépát és a gyökeret. Az olajon átforgatva esetleg még rövid ideig pároljuk, ezután felöntjük hideg vízzel és hozzáadva a fűszereket, a zöldpaprikát és paradicsomot készre főzzük. Szükség esetén sóval utóízesítjük. Apróra vágott petrezselyem zölddel tálaljuk.Vajas, túrós daragaluskát készíthetünk hozzá. Körülbelül 40 perc alatt készül el.

Lecsós natúrszelet

Hozzávalók: 8 vékony szelet karaj, só, bors, liszt, 10 dkg margarin 1 fej apróra vágott hagyma, 2-3 paprika, 2-3 paradicsom. 1 kis doboz tejföl, 2 kanál liszt, petrezselyem zöld, 1/2 kg csavart tészta.

Elkészítése: A karajokat, sózva. borsozva, lisztbe márt-va, 10 dkg margarinon fehéredésig kisütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékba dobjunk 1 apróra vágott hagymát, 2-3 paprikát, ugyanannyi paradicsomot. Kicsit sózzuk, majd pároljuk. Közben a húsokat tegyük vissza, öntsünk alá kevés vizet, és lefedve pároljuk puhára. Tálalás előtt tejfölös-lisztes habarással sűrítsük, és csavart kifőtt tésztára tálaljuk. Tetejére petrezselyem zöldet szórhatunk.