2008. február 8.

Kérdések az Ipari Parkról

Az önkormányzat, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérségi Elnöksége és a Szentesi Vállalkozók Klubja tanácskozást tartott a múlt héten, melynek fő témájaként a majdani Ipari Park témáját járták körbe. A reménybeli befektetőket a tervezett infrastruktúráról tájékoztatták, az első dátumként 2010-et megjelölve. A fórumon kérdezhettek is a jelenlévő vállalkozók. Egy kérdés arra irányult, a jelenlegi honvédségi terület mikor kerül átadásra, mi az Ipari Park ügyeit irányítók szándéka ezzel kapcsolatban? Bocskay István a projekt referense elmondta: a földhivatali vizsgálódások során kiderült, van egy rész a kerítésen, ami nem katonai tulajdon, ennek a dolgát kell rendbe tenni. Utolsó információja erről az, hogy ez év tavaszán vagy kora nyáron kerül a téma a honvédségnél olyan szintre, amikor lehetőség lesz megfelelő ajánlatot tenni.

Milyen kedvezmények illetik meg a városban már telephellyel rendelkező cégeket az Ipari Park területén? - tudakolta Horváth István kistérségi elnök. Azok a befektetés-ösztönzési kedvezmények, amelyek áprilisban elfogadásra kerültek, a későbbiekben erre a projektre is vonatkoznak, válaszolta Bocskay István. Hozzátette: korrekt kirakat kialakítása volt a céljuk, azt szerették volna, hogy bárki megismerhesse a világhálón a szentesi lehetőségeket. Minden vállalkozás már most tudjon előre tervezni a következő két évre, erősítette meg mondandóját a referens.

Újabb vállalkozói kérdésre Szirbik Imre polgármester közölte: készültek gazdasági számítások, de ez esetben nem klasszikus megtérülésről van szó. Nem pénzt kapunk vissza, hanem abban nyilvánul meg, hogy az itt lévő vállalkozások munkaerőt foglalkoztatnak, ezáltal az önkormányzat szociális kiadásai csökkennek. Az 50 százalékos saját erő megtérülését másik két tényező, az iparűzési és az építményadó is biztosítja. A foglalkoztatottak számával a polgármester szerint nem lesz gond, hiszen a szentesi kistérségben 1600 munkanélküli van, de a csongrádit és a vásárhelyit is beleszámítva 5000 fő felett. A térségi integrált szakképző központok ügye ezzel párhuzamosan fut. Szentesen több szakmacsoport oktatása történik, a Pollákban technikusi képzés is folyik. A képzést befejezőket vonnák be automatikusan a projektbe.

D. J.