2008. február 8.

Uszoda-álmok, vágyak

A város üdülésre, pihenésre és felfrissülésre alkalmas területté kívánja alakítani a Kurca-partot, a Széchenyi ligetet, a sportközpontot, a strandot, a parkerdőt és környékét. Az öt-hét évre szóló tervezett programra - pályázatok segítségével - várhatóan 4,3 milliárd forintot költ majd az önkormányzat.

A projekt célja az aktív pihenés megteremtése a helyi természetvédelmi oltalom alatt álló 7,5 hektár kiterjedésű ligetben és a Kurca mentén. Úgy tervezik, hogy a ligetben felújítják a gyalogos ösvényeket, egy gyűjteményes kerthez hasonlóan, az útvonalak során táblákkal mutatják be az őshonos növénykülönlegességeket.

A parkerdőben sportegészségügyi, rehabilitációs, rekreációs bázis kialakítására van elképzelés. Az épülő idősek otthonához utakat terveztek, a munkálatokhoz a Vecseri-foki csatornát lefedik, mellette 150 parkolóhelyet alakítanak ki.

Az 50 méteres úszómedence átalakítása, korszerűsítése során sodrófolyosó kialakítását tervezik talppezsgővel és dögönyözővel. A medence több részén víz alatti buzgárt, az egyik sarokban ülőpezsgőt, oldalába külön működtethető comb- és derékmasszírozót építenek be. A már meglévő öltözőkabinok előtt a termál medencékig fedett folyosót alakítanak ki, és fedett lesz az 50 méteres feszített víztükrű medence is. A strandfürdő vízellátását egy új, 800 méter mélyre fúrt termálkúttal szeretnék megoldani. A közelmúlt tapasztalatai szerint népszerű a strandon a vízi bicikli, a túrakenu és a strandkajak - ezekből többet szerez be a város, és építenek egy új csónakházat is.

A fejlesztési lehetőségek közül az alábbiak jöhetnek számításba: a sportszálló mellett egy fiatalos környezet kialakításával BMX- és gördeszka pálya, teremsport, squash, tekepálya épülhet. Felújítják a Pusztai László Sporttelep öltözőit és futballpályáit, valamint a jelenlegi sportszállót, a környéken parkerdőt alakítanak ki, a Kurca jobb és bal partja 15-30 méter szélességben, a teljes belvárosi szakaszon, mintegy 2,5 kilométer hosszan pihenősétánnyá alakul.

Már előző számunkban is említettük: felvetődött annak kérdése, hogy melyik legyen elsődleges: a sport vagy az idegenforgalom? Baranyi Imre (MSZP) az előterjesztés vitájában azt javasolta, hogy névváltoztatás esetén legyen a sportközpont a továbbiakban idegenforgalmi szolgáltató központ, mely intézmény feladata az lesz, hogy szolgálja a sportot. Horváth István azt kérte, mondják ki, a cél az, hogy a tömegek és a minőségi sport igényeit is kielégítő vízisport komplexumot hozzanak létre. A sport célú létesítmények a strand nyugati, a tömegeket kiszolgálók pedig a déli részen legyenek kialakítva. Az üdülőházak és a kemping bővítése a Kurca túloldalán, a Kutatóállomás által jelenleg is használt területén legyen. Az új termálkutat olyan rétegbe kell lefúrni, amelyből gyógyvizet nyer a város. A képviselő kijelentette: a kereskedelmi üzletláncok szándékainak nem szabad teret engedni! A szóbanforgó terület legyen a szabadidő, a sport, a rekreáció zónája.

Halmai István (KDNP) az előterjesztés tárgyalásakor megkérdezte: készültek-e számítások arra vonatkozóan, hogy mennyi idő alatt térül majd meg a befektetés? Társa, Kozák László (Fidesz) kétségeit fogalmazta meg. Szerinte a város más területein és intézményeiben időközben felmerülő újabb szük-séges beruházásokat nem lehet előre tervezni, ezért bizonytalan lehet a hosszú távú terv kivitelezhetősége. Öt év alatt leromlik az intézmények állaga. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő (MSZP) válaszában közölte: a megtérülésről előzetes számítások nem készültek, a pénzügyi tervet az önkormányzat úgy alkotta meg, hogy a komplex fejlesztés megvalósulása ne okozzon többletterhet a költségvetésnek. Álláspontja szerint egy város fejlődését soha nem lehet befejezett állapotnak tekinteni, egy-egy beruházás újabb és újabb fejlesztéseket eredményez. Az üdülőközpont létrehozásához a forrást pályázatokból kívánják előteremteni. Rébeli Szabó Tamás (Fidesz) szerint a liget környékén létre kellene hozni még egy fedett lovas pályát és egy télen üzemelő korcsolyapályát is. Horvát István ez utóbbit a Sportszálló épületének lebontása után, annak környékén képzeli el.

Lovas József