2008. január 25.

Szentesiek a döntőben

Előző számunkban már olvashattak arról, hogy Mészáros Gábor (balról) és Varga Kis Sándor dala, melyet a szintén szentesi Imre Zsuzsa énekel, bekerült az Eurovíziós dalfesztivál hazai döntőjébe. Az Érintés című dal lírai hangvételű, a zeneszerző Mészáros Gábor zenei ízléséhez közelálló. Gábor '89 óta foglalkozik aktívan zeneszerzéssel és több zenekarban játszik jelenleg is. Saját zenekarában a Murphy Band-ban a 90-es években többek közt Abebe Dániel és Imre Zsuzsi is közreműködött. Belekóstolhatott a fővárosi zenei életbe is, Budapesten St. Martinnal és több zenekarral is fellépett. Varga Kis Sándorral a 90-es évek közepén jelent meg egy közös daluk, ahol Imre Zsuzsára gyakorlatilag rátaláltak, és az "erdő dala" című lírai dalt közösen elkészítették. Éreztem erőteljes kisugárzását, ami a mostani dalban is észlelhető, mondja.

Gábor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában tanít, szintetizátort és zongorát.

- A 2008-as év számomra nagy változásokat hoz - mondja. - Elhatároztam, a családi vállalkozás mellett kicsit jobban rákoncentrálok a zenére. A készülő lemez miatt is, de a meglévő stúdiómat is szeretném bővíteni. A készülő anyag mellett egy szegvári csapattal (The Gaggle) is egy megjelenő lemezükön dolgozunk. Zenét írunk, a hangszerelési ill. zenei munkálatokat a stúdiómban végezzük. Nagyon örülök, hogy bekerültünk a döntőbe. Amikor a szöveget elolvastam, már akkor éreztem, ez nagyszerű dal lesz. A zsűri olyan zenészekből, a zenéhez értő emberekből tevődik össze, akiket nagyra becsülök: Malek Miklós (elnök) zeneszerző, Benkő László, az Omega billentyűse, a televízióból is ismert Lévai Balázs, Horgas Eszter.

Szöveg vagy a zene születik meg előbb? A szerzők a kérdést hamar eldöntik: a szöveg, mondják egyszerre. "Általában a zenét jobban szeretem írni, ha a szöveg ott van előttem" - mondja Gábor. Majd Varga Kis Sándor veszi át a szót:

- Bennem egyfajta törekvés van arra, hogy a szöveg ne legyen agresszív, de ne legyen nyálas sem. Dalaink pozitív értelemben inkább szenvedélyesek. A környezetemben sok embernek meg szoktam mutatni a szöveget, nekem nagyon fontos a kontroll. Sok segítséget kapok Gabitól. Vannak építő jellegű vitáink. Teljesen rugalmasan kezeli a dolgokat.

Varga Kis a honlapján azt írta magáról: dal és egyéb szövegelő. Mint mondja, életét meghatározta a gimnáziumban eltöltött diákszínpados múltja. Hosszú időn át amatőr rendezőként dolgozott Debrecenben. Csongrádon egy Ifjúsági Rock-színpad nevezetű együttessel '89-ben Erkel diákünnepségen nyert. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán 2006-ban főiskolásokból és egyetemistákból álló csoporttal József Attiláról készült műsorral aratott sikert. Művész ma is két csoporttal dolgozik.

- Benkő nagyon fontos dolgot mondott ki a döntővel kapcsolatban: az Eurovíziós fesztiválon a dal a fontos, nem az előadó. És ez fontos Szentes számára is. Büszkék lehetünk arra, hogy ebben a zenei világban a városból egy kis csapat bejutott a döntőbe. Sokan kérdezik tőlünk, hol hallható a dal? Hamarosan hallgatható lesz a honlapjainkon: www.imrezsuzsa.gaggle.hu vagy www.murphyband.hu/murphystudio. Várhatóan a Mozaik internetes újságon. Nézzék a műsort, ha tetszik a szám, lehet szavazni. A február 8-án este 8 órától a Magyar Televízió 1-es csatornáján látható-hallható Nemzeti döntőben a közönség véleménye is sokat számít - hívja fel a figyelmet Gábor.

(lovas)