2008. január 25.

Kiserőmű a láthatáron

Olaszországban tájékozódnak

A város önkormányzata és az olasz Co-Ver Energy International S. A. cég kapcsolata korábbi keletű. A megbeszéléseket követően vizsgálni kezdték egy biomassza alapú beruházás megvalósíthatóságának lehetőségét. A Szentesen elvégzett mérések arra irányultak, hogy lesz-e elegendő mennyiségű alapanyag, abból mennyi energiát tudnak termelni, s a készterméket hol tudják értékesíteni.

Mint kiderült, a vizsgálat eredménye kedvező volt, erre alapozva alakult meg a Co-Ver Energia Szentes Erőműfejlesztő és Üzemeltető Kft. Ez a társaság megkereste az önkormányzatot egy hő- és villamos energiát termelő kis erőmű felépítésének szándékával. Az ipari parkban létrejövő beruházást részben uniós pályázati forrásból szeretné megvalósítani a befektetői csoport. Ahhoz pedig a város belterületén lévő területet meg akarja venni a várostól.

A képviselő-testület (első olvasatban) még tavaly tárgyalta a témát. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elöljáróban szólt arról, hogy a CO-VER Kft. részéről többen megtekintették a prezentációt, az előrehaladott tárgyalások eredményeként a CO-VER Hungary a Hungerit csoporttal kívánja megvalósítani a beruházást. A cég felajánlotta annak lehetőségét, hogy az önkormányzat küldöttsége megtekintheti az Észak-Olaszországban működő ilyen erőműveket.

A vitában Kozák János arra volt kíváncsi, hogy kik a bejegyzett tulajdonosai a CO-VER Kft.-nek? És hogy milyen szaghatások érik a várost, ha az erőmű elkezd üzemelni? Földvári Nagy István a szagtényezők kapcsán megkérdezte, hogyan megy végbe a készletezés és a deponálás? Véleménye szerint amennyiben takarás nélküli külső deponálás történik, akkor a szél a város felé fújja a szagot, mivel a település észak-keleti széljárású. A továbbiakban arra is kíváncsi volt a képviselő, hogy a beszállított nedves trágya szárításából keletkező gőz és abból kifolyó víz hogyan lesz kezelve?

Baranyi Imre

Szirbik Imre válaszában elmondta, hogy az erőműnél zárt technológiát alkalmaznak. Úgy gondolta, az a megnyugtató, ha megnézik és megszagolják, lássák a helyszínen és érezzék. Annak a településnek a vezetőjével is találkozni szeretnének, ahol már működik ilyen erőmű.

Móra József megjegyezte: az erőmű üzemeltetéséhez egységes környe-zethasználati engedély szükséges. Az illetékes hatóság minden olyan feltételt kiköt, amelyik jelenleg az Európai Unió szabályaival megegyező hazai szabályozásban le van írva. Az engedély kiadásakor a lakosságnak lehetősége van véleményének kifejtésére, amelyet a felügyeletnek figyelembe kell venni. A közigazgatási eljárásról szóló törvény a hatásterületen élőknek az eljárásban lehetővé teszi az ügyfélként való szereplést.

Baranyi Imre kihangsúlyozta: a cég magyarországi képviselőitől olyan szakmai tájékoztatást kaptak, miszerint ez egy pirolízis elv alapján működik, ami azt jelenti, hogy ezer fokon elgázosítja az anyagot, és a gázt égeti. Az anyagot zárt konténerben szállítják és tárolják. A képviselők a környezeti és egyéb ártalmakra gondolva úgy határoztak, hogy a testület tagjaiból álló küldöttség elutazik Olaszországba, és megnéz egy már működő erőművet. Úgy tervezik, hogy a működő üzem vezetőjével is találkozzanak, hogy hiteles információkhoz jussanak. Az ad hoc bizottság a saját költségén utazik majd, nem fogadja el a külföldi partner anyagi hozzájárulását a tapasztalatcseré-hez. Az erőműfejlesztő és üzemeltető kft. azt tervezi, hogy az alapanyagot a Hun-gerit Zrt.-től és a Szentesvíz Kft.-től szerzi majd be. A megtermelt hőenergiát viszont a Hungerit-nek, az elektromos áramot pedig a Démásznak adja el. A szentesi kft.-t egyébként az olaszországi Co-Ver-csoporthoz tartozó társaság és a Hun-gerit egyik vállalkozása, a Családi Négyes Kft. alapította. A külföldi befektetőnek nagyobb a tulajdoni hányada a cégben. Az önkormányzat mindenesetre csak a helyszíni szemle után dönt arról, hogy megköti-e a szerződést az erőmű felépítésére alkalmas ipari parki terület értékesítéséről.

Ismeretes, hogy a szóban forgó ingatlan Szentes belterületén helyezkedik el, a Fábiánsebestyéni úttól délre lévő, jelenleg gyepes területen. Az ingatlant változtatási tilalom terheli. A képviselők január 25-i ülésükön döntenek arról, hogy megadják-e a felmentést a tilalom alól. Bíznak ab-ban, hogy a vásár-lási szándék egyben azt is kifejezi, hogy a cég fel kívánja építeni Szentesen az erőművet. Tekintettel arra, hogy az ingatlan a hatályos településszerkezeti terven gazdasági terület/iparterület terület-felhasználási egységbe tartozik, s ebbe a biomassza kis-erőművi beruházás beleillik, várhatóan engedélyezik az értékesítést.

Lovas József