2007. december 21.

Életképek és bölcsességek

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola öt végzős osztályának szalagavató ünnepségét tartották a Dr. Papp László sportcsarnokban. Minden végzős, aki 2001-2008 között tanult az intézményben, kapott a szalag mellé egy-egy életbölcseletet is.

Az iskola korábban még az ifjúsági házban tartotta a szalagavatót, de tavaly már a sportcsarnokban rendezték, többek között a szülők igénye volt ez, s mindenképpen ideális a táncok miatt is. Mint kiderült, a mezgés diákok igazán kitettek magukért, a látványról tényleg kár lett volna lemaradni helyszűke miatt.

A december 14-i ünnepélyen stílszerűen "zöldövezetben" konferálták az eseményeket a műsorközlő diákok, ugyanis az iskola profiljának megfelelően gyönyörű dísznövényeket állítottak fel háttérként. Osztályfőnökeik vezetésével felsorakoztak az osztályok, a 12. A (érettsé-gizősök), a 12. B (dísznövénykertész és baromfifeldolgozó-ipari), a 14. V (virágkötő-berendező), a 14. T/K (kertész- és növényvédő technikus) és a 15. T/P (parképítő- és fenntartó technikus), majd látványos bemutatóval a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes nyitotta meg az ünnepi műsort.

Előbb a 11. osztályos Kacziba Zsuzsanna és Gazsi Alexandra búcsúzott a ballagóktól. Ezt követően az iskola igazgatója, Lászlóné Varga Zsuzsanna ünnepi beszédében szólt a végzősökhöz, sok szép gondolat között arra biztatva őket, maradjanak még az iskolában, válasszanak a képzések közül. Bölcs és örökérvényű idézettekkel is ellátta a diákokat, mint például: "Jól csak a szívével lát az ember."

Idézetekből jókora csokorra valót kaptak a végzősök ezután is, hiszen a szalagtűzés alatt minden egyes név elhangzása után szólt egy-egy bölcselet is, előbb a vezetőségnek, majd szépen sorban a tanulóknak, miközben gitárzene festette alá a meghitt, hosszú perceket.

A végzősök nevében Szabó Annamária köszönt el az iskolától. Az ünnepi műsort táncos produkciók követték, majd a mezgés diákok keringője következett. Polgár Csaba olyan koreográfiát álmodott meg számukra, amelyben a Where wild roses grow című lassú számra különböző alakzatokban táncoltak, nagy tapsot kapva jutalmul.

Az osztályok összeölelkezve nézték végig az életképeket a vásznon, melyekben láthatták magukat iskolai gyakorlaton és szabadidő eltöltés közben. Táncszínházi produkcióval vegyesen rukkoltak elő, majd a 12. A osztály saját koreográfiára táncolt hip-hop-ot, igen tehetségesen, s mindkét táncot egy kis akrobatika zárta.

A megismételt keringő után újabb hagyományhoz érkezett a mezgések szalagavatója, ugyanis minden évben megválasztják a bál királyi párját, akik egy évig őrzik a virágkoronát. Kis piros szíveket árulnak, ezeket oda kell adni a kiválasztottnak, s a legtöbb szívet összegyűjtő diákokat választják meg a bál királyi párjának.

D. J.