2007. december 21.

Több szakterületet is ismerni kell

Tanácsosi kinevezés a rendőrkapitányságon

Lapunk már beszámolt arról, hogy az idei évben tanácsosi címet adományozott a Magyar Köztársaság igazságügyi és rendészeti minisztere, dr. Takács Albert Tyityán László rendőr őrnagynak (képünkön), aki a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője.

Az őrnagy már évek óta vezeti a bűnügyi osztályt, azonban - ahogyan azt megtudtuk tőle - nem a rendőrség kötelékében kezdett el dolgozni. Hivatásos katona volt 1986 és 1994 között Kalocsán, a légvédelmi rakétaezrednél. Ott is a fegyelmi vonallal foglalkozott, ennek kapcsán végzett vizsgálatokat. Majd munkahelyet váltott, s belépett a rendőrség kötelékébe. 1994 szeptemberében került haza Szentesre, októbertől a rendőrkapitányság bűnügyi szolgálatnál dolgozott nyomozóként. Majd 1995-ben főnyomozóvá nevezték ki, 1996-tól alosztályvezetőként tevékenykedett a nyomozó alosztály élén, 2000-től pedig megbízott bűnügyi osztályvezető volt. 2001-ben nevezték ki a bűnügyi osztály élére.

- Mindig is vonzott ez a pálya, azért választottam ezt az irányt. A nyomozásban éreztem perspektívát, kihívást és feladatot. A bűnügyi szakterületen akartam bizonyítani, melyben az is közrejátszott, hogy úgy éreztem jó a személyismeretem, és sok emberrel kerültem kapcsolatba. Bíztam abban, hogy nyomozóként ezt kamatoztatni is tudom - mondta el Tyityán László, aki igazolva látja az idősebb kollégák mondását, miszerint évek tapasztalata szükséges a rutinossá váláshoz és a szakma ismeretéhez. Az őrnagy ennek érdekében különböző nehézségű ügyeket oldott meg pályája már eltelt éveiben és több képzésben is részt vett. Például a rendőrtiszti főiskola szervezésében egy felsőfokú rendőr szervezői átképzőt végzett el, mivel diplomával már rendelkezett. Ezen kívül 2002-ben a Belügyminisztérium vezetőképzőjét is kiváló eredménnyel teljesítette.

- A bűnügyi osztálynak két szakterülete van. Az egyikhez tatoznak a nyomozók, vagy felderítők, a másikhoz pedig a vizsgálók. A nyomozók a klasszikus ismeretlen tettes elleni eljárások lefolytatását, a személyek kilétének felderítését, az eltulajdonított tárgyak felkutatását, a személyek elfogását végzik, tehát sokrétű a feladatkörük. A vizsgálók pedig a nyomozók által már felderített bűncselekmények elkövetőivel szembeni eljárásokat fejezik be. Széles a szakterület, foglalkozunk többek között a rendkívüli halálokkal, az üzemi balesetekkel, a gyermek- és fiatalkorú intézeti szököttekkel, az eltűnésekkel, a bíróság által kibocsátott elfogató parancsokkal - mesélte Tyityán László, aki azt is elárulta, hogy a legtöbb esetben nagy segítséget jelent számára a nyomozó- és a vizsgálati alosztályok vezetőinek szakértelme, akikre mindig támaszkodni lehet. Elmondása szerint a nagyléptékű feladatokat egy ember képtelen megoldani. A nyomozóknak a lopások, a betöréses lopások, a rablások és a rongálások esetében széles körű szakértelemmel kell rendelkezniük, hiszen saját tudásukból kiindulva tudnak szakértői véleményt kérni speciális kérdésekben.

- Sok esetben pedig, főként a nagy ügyek megoldásánál csapatmunkát végzünk. Vannak a rendőrkapitányságnál olyan ügyek is, amelyekben 3-400 sértettet kell kihallgatni. Ilyenkor 3-4 fős nyomozócsoportokat hozunk létre, és egy hétig mindenki az adott üggyel foglalkozik, ezzel is felgyorsítva az ügymenetet. Nekünk is érdekünk, hogy ne húzódjon el a büntetőeljárás fölöslegesen és fontos a forró nyom is, mert akkor a szemtanúkban még frissen él az eset és a helyszíni nyomok is beszédesebbek - vallott munkájáról a bűnügyi alosztály vezetője, majd elmondta, hogy egyszerre 150-250 büntetőeljárás van általában a helyi rendőrkapitányságon. Kérdésünkre pedig, miszerint milyen nagyobb ügyekre emlékszik vissza az elmúlt évekből, így válaszolt: - A bonyolult ügyek közé tartozott például az a kábítószerrel kapcsolatos büntetőeljárás, ahol terjesztő hálózatot derítettünk föl. Negyven személyt állítottunk elő, akik kábítószerrel kapcsolatos büntetetteket követtek el. A felderítésben a teljes személyi állomány részt vett. Kiemelt ügy volt az is, mikor a '90-es években egy természet elleni erőszakos fajtalanságot sikerült egy év távlatából felderíteni. Ebben az ügyben egy identitászavarban küszködő ember egy gyermekkorúval fajtalankodott. Borzasztó nehéz volt ebben az esetben a bizonyítási eljárás. Ezen kívül számos ügyre lehetne emlékezni - sorolta Tyityán László, aki úgy érzi, hogy családtagjai is hozzászoktak már a munkája kapcsán sokszor kötelező távollétekhez, és tudják, hogy a nyomozói hivatás számukra is némi lemondással jár.