2007. december 7.

Tabu témák?

A képviselő-testület megvitatta a város jövő évi költségvetési koncepcióját. Az idei büdzsé forráshiánya 400 millió forint körül marad december végén. Hogyan lehet ebből lefaragni? - tették fel többen is a kérdést. Mihez lehet egyáltalán nyúlni a koncepcióban leírtak közül? Az ülésen sok jó észrevétel, gondolat hangzott el.

Például az, hogy nem szabad megszüntetni a félállású gyermek- és ifjúságvédelmi felelős posztot. Amivel végül Baranyi Imre (képünkön), a városrendezési bizottság elnöke is egyetértett. De kimondta azt is, hogy ne legyenek tabu témák, mindent vizsgáljanak át a költségvetés tárgyalásakor.

- Ha kimondjuk azt az elvet, hogy márpedig működési hiány ne legyen, akkor nevezzük nevén a gyereket. Azt gondolom, ha kimondjuk, hogy ne legyen működési hiányunk, nem lehet olyan terület, amelyhez nem nyúlunk hozzá. Itt van például a sporttámogatás. Fontos nekünk a város sportja? Nagyon fontos. A hódmezővásárhelyi uszodában belépődíjat fizetnek a gyerekek. És aztán fizetik a klubtagsági díjat. Képviselőtársammal vitatkoztunk azon, hogy hozzányúljunk-e az éves bérletekhez. Azt mondtam: 300 napra korlátozzuk az egy-egy éves bérlet belépési lehetőségét. Aztán kompromisszumként elfogadtam a 360 napot. Azért mondom ezt, mert tudom én is, hogy a bérletekkel az uszodába bevisszük a barátot, a családtagot. Háromszázhatvanszor vigye be nyugodtan mindenki, de ha a háromszázhatvan alkalom letelik, vegyen új bérletet helyette. Vásárhelyen, amikor megszigorították a dolgot, ott 200 napban maximálták az éves bérletet, és havi másfél millió forint plusz bevételük lett belőle. Vásárhely városa 50 százalékát adja az uszoda fönntartási támogatásának, 50 százalék jön be bevételekből. Nálunk ez az arány egyharmad-kétharmad. Kétharmadot támogatunk és egyharmad jön be bevételként. Tarthatatlan.

- Más. A Vagyongazdálkodási iroda végigvizsgálta, bekérte az adatokat, hogyan lehetne a Rákóczi Ferenc utcai óvoda épületéből szociális bérlakásokat kialakítani. Reálisan, normális öszszeggel sehogy. Gyakorlatilag mi nem tehetjük meg, hogy komfort nélküli szociális lakásokat alakítunk ki, ha pedig ezt tesszük, akkor kötelezettségek terhelik a várost. Tudom, a volt vízmű épülete le van pusztulva, de legalább stabil épület. A Rákóczi utcai épület viszont egy fölvizesedő vályogház, ne kísérletezzünk ezzel. Próbálkoztunk azzal, hogy bérbe adjuk, nem jött be. Értékesíteni kell, és azt a pénzt inkább fordítsuk fejlesztésre. Nem lehet olyan területe az életünknek, amelyhez nem nyúlhatunk hozzá. Egy vállalkozó nagyon jól tudja, hogy ma ingyen a világon semmit nem kap. Mindenért fizetnie kell. Akkor ezt tudomásul kell venni más területeken is - mondta Baranyi Imre.

(lovas)