2007. december 7.

Emléktábla avatás

Emléktáblát avatott a városvédő Együtt Szentesért Egyesület kedden délután. Az Arany János utca 8. számú házon, a ház építésének 120. évfordulója alkalmából helyezték el a táblát azon az épületen, melyet a saját vagyonából gazdasági iskola felállítását szorgalmazó Bartha János és felesége, Tóth Krisztina építtetett.

Bucsány György nyugalmazott tanár mondott avató beszédet. Ő hosszú időn át volt annak az iskolának a tanára, amelynek Bartha János volt az alapítója. Az ünnepségnek két aktualitása is volt. Az egyik az, hogy a ház 1887-ben épült, vagyis 120 esztendeje. A másik: 1890. december 4-én hunyt el Bartha János, ezért erre a napra tűzték ki az emléktábla avatást. Három év adatott meg tehát Bartha Jánosnak, hogy a szép házban éljen. Vásárhelyen született, és ott végezte elemi iskoláit és alsó gimnáziumi osztályait. 1855-ben házassága révén került Szentesre. Gyermektelen házaspár voltak. Ez is a magyarázata annak, hogy alapítványt hoztak létre. Bartha a közéletben folyamatosan részt vett Szentesen. A Néppárt egyik vezére lett, és a népfelség elvét vallotta, vagyis azt: az egyszerű néposztályok gyermekei is hivatottak arra, hogy a közéletben részt vegyenek. Bartha 1872 és 1879 között a református egyház főgondnoka volt. A gyermektelen házaspár végrendeletéből is felolvasott Bucsány tanár úr. Házukat a női ipari iskolának hagyományozták.

Tóth Krisztina 1900-ban halt meg. 1940-ben a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium és a város anyagiakkal járult hozzá a mezőgazdasági iskola felépítéséhez, amely ma Bartha János nevét viseli.

Az avató beszéd után Bácskainé Fazekas Márta és Lászlóné Varga Zsuzsa helyezték el koszorúikat a táblánál. A Horváth Mihály Gimnázium két drámais diákja, Hegyes Kata és Mészáros Kitty is közreműködött az ünnepségen.

M. A.