2007. november 23.

Presztízs-díj a Legrand Magyarországnak

Az alapítók és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen immár negyedik éve osztja szét Presztízs-díjait a megyében tevékenykedő vállalkozások, cégek között.

Teljesítménye alapján az Év vállalkozása díjat idén a Legrand Magyarországnak ítélték. A vállalatnak szóló elismerést Károlyi László vezérigazgató vette át a november 15-én Szegeden megrendezett Presztízs-gála során.

"Köszönöm az elismerést, megdolgoztunk érte. Rendkívül kemény munka van e díj mögött. Ötszázötven dolgozónk elismerése Az év vállalkozása díj. Köszönöm minden munkatársam tevékenységét. Nem volt egyszerű megtalálni azt az irányt a cégünknél, ami ilyen sikerhez vezethetett. Mi versenyhelyzetben vagyunk a magyar piacon és a vállalatcsoporton belül is, amelynek több mint harmincezer alkalmazottja van. A piacunkon is állandó változásokra reagálni kell. Állandóan meg kell újulnunk, különben nem tudunk az elvárásoknak megfelelően teljesíteni. A folyamatos fejlesztésben a szentesi Legrand Magyarország mérnökei is részt vesznek. Ennek eredménye, hogy nyolc hatályos magyar szabadalmunk közül kettő nemzetközi kiterjesztésű."- mondta a vezérigazgató. Ez alkalomból a 2007-es évről és a tervekről beszélgetünk. Ismeretes, a Legrand vállalatcsoport 1992-ben vásárolta meg a Kontavill Rt.-t. A 15 éves évfordulót különleges keretek között ünnepelték szeptember 14-15-én, amelyre a Legrand Csoport elnök-vezérigazgatója Giller Schnepp (képünkön) is eljött. Ez is azt bizonyítja, mennyire elismerik a magyar vállalatot a csoporton belül. Az első napon a beszállítók, kereskedők, a partnerek és a sajtó képviselőinek ismertették a vállalat eredményeit, számoltak be az elmúlt 15 év munkájáról, a tervekről.

Másnap pedig a dolgozóknak rendeztek családi napot sok-sok meglepetéssel.

Ami az elért eredményeket illeti, volt miről beszámolnia a vezetésnek a találkozókon. - Idén átléptünk egy lélektani számhatárt, és nem csak az árbevételre gondolok - jelentette ki Károlyi László vezérigazgató. - Látványosan fejlődtünk, és az alkalmazotti létszámunk is bővült. Ha visszagondolok, 1992-ben, amikor a Legrand cégcsoport megvásárolta a KONTA-VILL-t, akkor 1100-an dolgoztak itt, ez a létszám '98-ban 400 főre csökkent. Idén 550 főt alkalmazunk, de ha összeszámoljuk, hogy a régióban hány embernek adunk még munkát, akik terméket készítenek, vagy szolgáltatnak, akkor a foglalkoztatottak száma kiteszi az 1100 főt. Mindez bizonyítéka annak, hogy a nehéz idők után sikerült jó irányba vinnünk a dolgokat.

Az árbevétel is szépen növekedett, tavaly 13 milliárd forint árbevétellel zárt a Legrand Magyarország, az azt megelőző évben 9 milliárd forinttal. Idén azt remélik, hogy ezen a téren elérik a 17 milliárdot. Az elkövetkező időszakban hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezeket az eredményeket konszolidálják. Jövőre előtérbe kívánják helyezni a hatékonyság növelését, és a környezettudatosabb munkavégzést.

- Ennek érdekében konferenciát szerveztünk azzal a céllal, hogy asztal köré ültessük az agráriumot, az ipart, a városvezetést, és megtaláljuk azokat a fejlődési pontokat, amelyek segítenek továbblépni. A környezeti hatások alól nem tudjuk magunkat kivonni, ha nem akarjuk, hogy 10-15 év múlva ne egy szemétdomb tetején éljünk, föl kell vállalni az ügyet, cselekedni kell. Ehhez nem elég egy ember vagy szándék, mindenkinek meg kell érteni, hogy közös az életünk és ezt akkor tudjuk megőrizni, ha a maga területén mindenki megteszi a tőle telhetőt.

A dolgozók mit látnak az eredményekből? A kérdésre adott válaszból kitűnt: az a tény, hogy a vállalat fejlődik, az egyben biztos munkahelyet is jelent. Olyan munkahelyet, ahol lehet fejlődni, tanulni, ahol a dolgozó képezheti magát, hiszen a vállalaton belül lehetőség van erre. Ide tartozik a szép munkakörnyezet, melyet sokan megcsodálnak, és a különböző juttatások.

- Minden évben olyan mértékű bérfejlesztést végzünk, ami megőrzi a keresetek, bérek versenyképességét a munkaerőpiacon. Ez nem jelenti azt, hogy kompenzálni tudunk egy 20 százalékos energia-áremelést, de az átlagos inflációkövetést mindenképpen. Elmondhatjuk, itt a munkabérek a regionális átlag fölött vannak. A vállalat eredményei, a mostani megítélésem alapján a decemberi zárást követően is jók lesznek, a tervnek megfelelőek, ami azt jelenti, hogy a dolgozók keresete is növekedhet.

Károlyi László nemrég tért vissza Franciaországból. A központban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy Szentes stratégiai szerepet játszik a vállalatcsoport fejlődésében. Ez nagyon jó dolog, mondja, hiszen a szentesi gyárnak nemcsak a Magyarországra korlátozódott feladatokban van szerepe, hanem a regionális fejlődésben is feladatokat kapnak.

Lovas József