2007. november 16.

Mindig a tudás fényében

Kitüntették Hojcsi Pált

Hojcsi Pál nyugalmazott középiskolai igazgató az oktatás és a művelődés területén végzett kiemelkedő munkájáért megkapta a Szentes Városért Emlékérmet. Tanítás - ismeretátadás - közművelődés: ötvenöt éve egységet alkot a napi munkájában. A Horváth Mihály Gimnázium katedrája, később a Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola igazgatói széke, mind-mind szűknek bizonyult Hojcsi Pálnak. Járási TIT-titkárként már az ismeretterjesztés, ma annyira divatos, regionális szervezetének a gazdája.

De ne szaladjunk ennyire előre! 1952-ben kapta meg a diplomáját a szegedi egyetemen a vásárhelyi fiatalember. Akkor még nem a pályáztatós rendszer, hanem a kijelölős világ szabályai szerint működött a munkahely "választás". Ma már tudjuk: nem járt rosszul Hojcsi Pál, amikor a szentesi gimnáziumot jelölték ki számára az első munkahelynek. Földrajzot tanított, szakérettségiseket vizsgáztatott, ismeretterjesztő előadásokat tartott. Ahogy felidézi a negyven-ötven éve történt eseményeket, megemlíti: volt olyan hét, hogy hatvan órát tartott, reggeltől estig a katedrán állt. Nem véletlen, hogy megyei földrajz szakfelügyelőként is alkalmazták.

Arra a kérdésre, hogy a tantárgyát vagy a tanítványokat szerette-e jobban? -kapásból válaszol: - Nem lehet a kettőt külön választani. A fiatalok közül - nem lehet véletlen - többen földrajz szakos tanárok most is.

Egy újabb évszám: 22 évig Hojcsi Pál határozta meg a közgé életét, munkáját. A mondásra ingatja a fejét, és mondja: - Inkább a feltételeket igyekeztem megteremteni. Kiváló tantestület dolgozott az iskolában. Az igazgatóságot inkább küldetésnek tekintettem és nem hatalomnak! A szentesi intézményben négyszeres-ötszörös volt a túljelentkezés.

Szemmel nem látható az a katedra, amire Hojcsi Pál már fiatal pedagógusként felállt és a hasonlatnál maradva, erről a szószékről, azóta sem lépett le. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat előadásairól, a szervezőmunkáról, a szentesi csoport munkájáról feltétlenül írni kell, ha az igazgató eddigi feladatait soroljuk. Járta az üzemeket, az iskolákat és az intézményeket, előadóként, titkárként, alelnöki pozícióban. Jelenleg a városi szervezet elnöke.
Valaki azt mondta nemrég: nem tud úgy elindulni a városban, hogy Hojcsi Pál alakja valahol fel ne tűnne! Aktívan dolgozik a város kulturális életében: most másodszor választották meg a Közművelődési Tanács elnökének. Éppen a következő tanácskozást szervezi, amit a Művészetek Házában tartanak.

A beszélgetésünk végén nem maradhat el, a szinte kötelező Hojcsi anekdota, ami nélkül csak ritkán engedi útjára a kedves ismerőst. Most is siet, mert az önkormányzat művelődési bizottsága tanácskozást tart a középiskolai kollégiumban és nem szeretne elkésni.

Kruzslicz Pál