2007. november 16.

Vadat, halat.

Illegális hulladéklerakás és fakitermelés azonos helyen

Orvvadászok felkutatására indult szerdán este Dér Sándor, a Mentettréti Természet- és Vadvédelmi Egyesület hivatásos vadásza, és Varjas Zsolt rendőrhadnagy, a szentesi rendőrkapitányság őrjárőr alosztályának helyettes vezetője. Bár most nem járt eredménnyel "az ellenőrzés", azonban - mint elmondták - nem ez az első közös akciója az egyesületnek és a rendőrkapitányságnak.

Dér Sándor beszámolt arról, hogy a hozzájuk tartozó, Szentes és Nagytőke közigazgatási területén lévő ötezer hektáros területen minden nap végeznek ellenőrző munkát az egyesület munkatársai. Volt már olyan, hogy közös akcióban illegális háztartási hulladéklerakást észleltek, s néhány héttel később az eljárás keretében, egy területbejárás során sikerült is felfedni az elkövető kilétét.

- Illegálisan lerakott szeméttel, illetve engedély nélküli fakitermeléssel, orvhalászattal sokszor találkozunk, azonban orvvadászatra nemigen van példa - mondták el a területbejárók. Majd Dér Sándor hozzátette, hogy ezen a területen főleg őz, fácán, róka és nyúl van, fogolyból mindössze 10-15 példányt számlálhatnak.

A közös akcióban orvvadászt nem kaptak el, azonban segítséget nyújtottak egy ittas embernek, aki az út menti fűben feküdt.

- Ilyenkor fenn áll annak a veszélye, hogy az alkohol hatása alatt lévő személy nem érzékeli a hideget, és kihűl. Érdemes bevinni a kapitányságra, majd józanodás után kiengedni - kommentálták az esetet.