2007. november 16.

Lépések a kórházért

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség helyi szervezetének meghívására tegnap este városunkba érkezett dr. Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa. Dr. Mikola István az Ifjúsági és Művelődési Házban először sajtótájékoztatón nyilatkozott a média munkatársainak, majd a Kurca-parti esték rendezvénysorozatának keretében lakossági fórumon vett részt.

A rendezvényen a helyi lakosok mellett jelen volt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő is, aki elmondta - és meg is cselekedte -, hogy békejobbot nyújt mindenkinek, aki ezért a kórházért tenni akar.

- Szívesen jöttem ide, hiszen még 2000-2001-ben én is közreműködtem a szentesi kórház rekonstrukciójában. Az utóbbi időben pedig az intézmény vezetési problémáinak megoldásában igyekeztünk segíteni - mondta el az országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke a sajtó felé intézett kezdő gondolataiban. Megítélése szerint kiváló, nagyszerűen fölkészült igazgatónőt hoztak Szentesre, aki a modern menedzsment minden technológiáját, eszközét ismeri. Majd hozzátette, hogy nagy kincs ma a jó kórházigazgató, hiszen ezek az intézmények a kor legnehezebb, legbonyolultabb üzemei közé tartoznak.

- A kórház meglehetősen nagy hiányát megpróbáljuk csökkenteni, ezért ide segítettünk olyan gazdasági szakembereket, aki máshol már tanúságot tettek arról, hogy nagyon jelentős működési gondokkal küzdő intézeteket képesek voltak egyenesbe fordítani, stabilizálni tudták működésüket. A legutóbbi információm szerint valóban csökken a szentesi intézmény hiánya, s elkezdett a kórház levegőt venni - mondta el a szakpolitikus, aki arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy örült mikor a megyei közgyűlési tulajdonosi bizottságának meghívására, két-három hónappal ezelőtt egy ülésen nagyszerű beszámolókat hallgathatott meg a térség három fontos intézményének jövőbeli elképzeléseiről, s együttműködéséről. Különösen örült annak, hogy nem volt sem pártbeli, sem egyéb szempontok szerinti megosztottság az ülésen. Hozzáfűzte: Most elég nagy válság van az egészségügyben ahhoz, hogy mindenki összefogjon egy-egy kórház, egy-egy ellátó egység talpra állításáért, működőképességének biztosításáért. Majd arra az újságírói felvetésre válaszolva, miszerint a helyi szóbeszéd szerint szándékában áll megvásárolni a kórház laborját elmondta, hogy nem tervez ilyet, hiszen nem is ért a laboratóriumok működtetéséhez.

- Úgy tudom, hogy a kórházban sincs ilyen szándék. Az intézménynek a magá-nosítás terén egyetlen egy-egy jövőbeli lehetősége merülhet fel, mégpedig az, hogy az új gazdasági törvény lehetőséget ad arra, hogy non-profit gazdasági társaságokként lehessen működtetni eddigi költségvetési intézményeket. Sőt az új gazdasági törvény azt mondja, hogy ezt a működtetést közhasznú jelleggel is lehet folytatni - zárta válaszát dr. Mikola István. Elmondta: Több kórház foglalkozik azzal, és ők is támogatják, hogy a jelenlegi költségvetési maradvány érdekelt gazdálkodási formából kitörve a kórházak, az őket körülvevő nagy piacgazdasági környezetben valóban non-profit gazdasági társaságokként is működhessenek.

Cseh-Lakos