2007. november 9.

Az egész világot elmeséli

Szalay Ferenc kiállítása

Szalay Ferenc festőművész most képes felét hozta el nekünk: úgy is mint a kiállított alkotásait, de kedves személyét is itt köszönthetjük körünkben. Ha van adósságtörlesztés, akkor Szalay Ferenc szentesi tárlatának megszervezése nemcsak egy törlesztő részlet megadása, hanem a további kamatos kamatok ígéretei is!

Ismerik a mondást! Színekről, formákról, szépségről csak szavak segítségével a dadogás mértékét növeljük. Szalay Ferencről, a vásárhelyi festőiskola kiemelkedő személyiségéről újat mondani hiábavaló botorság lenne!.

Talán többen is tudják: a Munkácsy-díjas, Érdemes-művész Szalay Ferenc a szegedi és vásárhelyi elismerései mellett megkapta a szentesi művészetpártolók elismerését, a Koszta-plakettet. A városban csoportos tárlaton láthattuk alkotásait, a Dél-alföldi Tárlatok állandó szereplője, de a Koszta József Múzeumban is őrzik műveit.

Nem érdemes azon meditálni mit jelentett Szalay Ferenc számára a számtalan ösztöndíj. Bizonyára hatottak rá a Rómában látott mesterek művei, a németországi, vagy mongóliai utak élményei. A realista festészet egyik meghatározó alakja mégis Vásárhely, Mártély és Szeged háromszögében lett. A táj, az emberek, a szélmalmok és a lovak szerelmese itt bontakoztatta ki a saját kifejezési módját! A 60-70-es években sorra születtek a kivételes érzékenységről tanúskodó munkái. A sokrétegű mondanivalót hordozó tájábrázolásai után a szűkebb környezete felé fordult és fontos szerepet kaptak az ajtók, ablakok, a különböző nézőpontból rögzített szoba-, és konyhabelsők. Jellegzetes tárgyak segítségével évtizedek történéseit jelzi a képeken.

Nem sorolhatjuk fel a tanítás nyújtotta örömöket. De a vázlat is sokatmondó: a szegedi Tömörkényben tanít és a művészeti középiskolában szakmai mentor, nevelő, és még igazgató-helyettesnek is kinevezik. Évtizedekig tovább lendítő erő a tanítás szépsége, a tanítványok ragaszkodása.

.Lehet, hogy a harmadik féle értelmezést tőlünk várja a festő! Ezért is nézzük meg figyelmesen és átéléssel a szentesi Galériában most bemutatott műveit.

Kruzslicz Pál

(Elhangzott a festőművész kiállításának megnyitóján a művelődési központ galériájában, november 8-án.)