2007. október 31.

Szeretett Buksi!

"Buksi" Magyarország, Csongrád megye". Ausztráliából kaptál egyszer így címezve egy levelet, mely célba ért. Nagyon boldog voltál akkor, hogy ilyen hiányos címzés ellenére is megkaptad az írást.

A mostani üzenetet már csak az égi futballpályáról olvashatod, de tudd, hogy az alábbiak szeretetünk, tiszteletünk megannyi apró megnyilvánulásai.

Emléked múlhatatlan, úgy érezzük jelenleg is köztünk vagy, s várjuk, hogy most is javítsd sorainkat, szólj közbe, hogy ne így írjuk, hanem emígy! S nem teszed., nem teheted.

Szentesen születtél 1922. május 17-én. Édesapád Nádai (Nittinger) Géza a helyi vasútállomás főnöke volt, édesanyád Szeder Gizella pedig az otthonotok megteremtését, ápolását, a gyerekek nevelését vállalta. Négyen voltatok testvérek, Te voltál a legfiatalabb. Közös volt bennetek a munka iránti elkötelezettség és a sport imádata. Laci bátyád a szentesi MÁV-ban vízilabdázott, nővéred drukkolt nektek, Géza bátyád kedvence a labdarúgás volt, melyet a későbbiekben Te is élvezettel magas szinten műveltél.

Első iskolai éveidet Tótkomlóson kezdted, majd a szentesi katolikus iskolában folytattad. Középiskolába a helyi Horváth Mihály Gimnáziumba jártál, ahol 1942-ben érettségiztél.

Fiatalon töltötted katonaéveidet, melybe beleszólt a II. világháború is. Feleséged, Csallány Gizella hű társként segítette életed erőfeszítéseit. A hadifogság után újságbizományosként dolgoztál 1957-ig. Utad ismét Szentesre vezetett, anyagbeszerző és motorszerviz-vezető, majd a csongrádi autószerviz vezetőjeként élted dolgos, mozgalmas mindennapjaidat nyugdíjazásodig. Életed meghatározó eleme volt a sport. Kezdetben a Csongrádi Barátság (1947-1957), később a Szentesi Kinizsi (1957-1966), majd a Bokros SE (1966-1968) tagja voltál. Szeretettel meséltél sportpályafutásodat egyengető, segítő edzőidről: Kapta Lászlóról, Piszlinger Ferencről, Korányi Lajosról, Lenner Gyuláról, Bodnár Jánosról, Kliment Györgyről és Radics Gyuláról. Rád jellemzően mindenkit tiszteltél, de tiszteletet is érdemeltél.

Emlékszel azokra a napokra, mikor édesapád szólt: "Váltsd le, Buksi a távírászt, mert annak fociznia kell!" Te mások helyett is szolgáltál, hiszen a vasúti váltót és a sorompót egyaránt szakszerűen kezelted. Így lehetőséget adtál arra, hogy a vasutas sportoló - igaz munkaidőben -, a bőrgolyót rúgja, szerezzen dicsőséget, hírnevet a MÁV futballcsapatának.

A sport mellett rajongásig szeretted a természetet.

Buksi! A szentesi csodálatos Tisza-part nélküled elképzelhetetlen volt. A regattánál kezdted, és váltál a TISZÁSOK nagy öregjévé. Gyakran feltűnt sportos alakod a parton, azt már meszsziről mindenki tudta, hogy Te lehetsz, hiszen a haverok, barátok vettek azonnal körbe, általuk övezve szórtad aranyos sziporkáidat mindannyiunk örömére. Vízre szállásod is élményt jelentett. A saját kezűleg épített motorcsónakod röpített. Sokszor Veled száguldott valamelyik unoka a Tisza hullámain, vízisín vagy korongon. Bizton állíthatom, hogy különb kunsztokat a korongon senki sem tudott bemutatni az ámuló-bámuló strandolók előtt. A szív, a kitartás, az emberbaráti szeretet, a sport iránti mélységes alázatod mind-mind a sajátod volt. Vajon hányan nyertek 80 évesen a gimnáziumi jégpályán korosztályos bajnokságot?! Elárulom, ez csak Rád volt jellemző, ez csak Neked sikerült! Kedves, bohém alakoddal a gimnázium fiataljait is elkápráztattad. Nem csoda!

A bíró, amikor a mérkőzésen kiállít, a játékosra nézve súlyos döntést hoz. Fájdalmunkra ez most az ÍTÉSZTŐL bekövetkezett. Sajnos ez a verdikt már végérvé-nyes.

Szívünkben humoros, mosolygós, sportos egyéniséged tovább él. Az égi sportpálya széléről szurkolj nekünk! Ígérjük, Szentesen a BUKSI név örökre fogalom marad!

Kis-Rácz Antalné és
Makra Zoltán