2007. október 31.

Tóni bácsi konyhája

Töltött sertésrolád

Hozzávalók 4 főre: 4 sertésszelet, 20 dkg szikkadt kenyér, 10 dkg tepertő, 3 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 1 cs. petrezselyem, 40 dkg fehérkáposzta, zsír v. olaj, só, bors, köménymag.

Elkészítése: A kenyeret, a tepertőt, az apróra vágott petrezselymet és a szétnyomkodott fokhagymát a tojásokkal és némi langyos tejjel összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk. Időközben apróra vágott hagymát forró zsiradékban üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, rövid ideig pároljuk. Ezután felöntjük kevés vízzel, sóval, borssal és köménymaggal ízesítjük, 20 percig pároljuk. A sertésszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A kenyeret kinyomkodjuk, és a hússzeletekre halmozzuk. A húst feltekerjük és fonallal átkötjük. Forró zsiradékban megpirítjuk, kevés húslevessel felöntjük és fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. A tekercseket felszeleteljük, meglocsoljuk a pecsenyeszafttal és párolt káposztával forrón tálaljuk.

Szilvás-mandulás keksz

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 25 dkg cukor, 12 dkg darált mandula, 12 dkg szilva (lehet aszalt is), kevés fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítése: A tésztához a tojásokat a cukorral habosra felverjük, majd hozzáadjuk a mandulát. A szilvákat apróra várjuk és a krémhez adjuk majd mehet bele a fahéj, a szegfűszeg és a szódabikarbóna, a liszt. Jól összedolgozzuk, ezután vizes kézzel keksz nagyságúra formázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakva, előmelegített sütőben 15 perc alatt kisütjük a süteményt.

Jó étvágyat!