2007. október 31.

Informálódtak

A gondozási központba voltak hivatalosak a városunkban működő civil szervezetek képviselői, ahol Magyar Szabolcs, a Mobilitas Dél-alföldi Regionális Irodájának képviselője adott tájékoztatást a megjelenteknek a különböző pályázati lehetőségekről, illetve bemutatta az iroda működését.

Elöljáróban szólt arról, hogy neki és munkatársainak az a célja, hogy az ifjúsági munka elismertsége növekedjen a régióban. Részletesen ismertette a lehetőségeket, hiszen véleménye szerint sok csoport nem mindig kap elegendő információt ahhoz, hogy egy-egy pályázaton elinduljon. Illetve segítség hiányában a pályázati űrlapok kitöltése sem minden esetben vezet eredményhez. Az iroda képviselője most az aktuális lehetőségekről is tájékoztatást adott, azok megvalósításához ötletekkel is szolgált.

Magyar Szabolcs hangsúlyozta, napjainkban nagyon fontos a közösségfejlesztés, az ifjúsági szervezetekkel való partneri kapcsolat kiépítése. Ebben fontos szerepe van az ifjúság aktív tevékenységének és a velük foglalkozók szakképzésének. Figyelmet kell fordítani a civil szervezetek forrásfelvételi képességének növelésére, és arra, hogy a pályázatok kihirdetéséről megfelelő információkat kapjanak. Elmondta, a pályázatokban hangsúlyos szerepe van az iskolán kívüli oktatásnak és képzésnek, a tapasztalati tanulásnak és az önkéntesség népszerűsítésének, mely hozzájárulhat a fiatalok önbizalmának javulásához és a társas kapcsolatok kezeléséhez.

Ezt követően a Fiatalok lendületben c. programról beszélt, mely a 2007-2013-as költségvetési időszakra terjed ki, mégpedig kifejezetten a fiatalokra és a segítőkre. Az elsődleges ebben az, amit az ifjak valósítanak meg, s a felnőttek csak támogatóként segíthetik őket. Több pályázaton prioritást élvez a hátrányos helyzetűek bevonása, melyek közé a kis településekkel, a sérült emberekkel, a kisebbségekkel vagy a menekültekkel történő együttműködés tartozik. Ezen kívül sokszor az európai uniós dimenzió is meghatározott célkitűzés. A programokban szerepelnek ifjúsági cserék, kezdeményezések, a demokrácia projektek (cél a fiatalok bevonása a demokratikus társadalom fejlesztésébe) és az európai önkéntes szolgálat. Utóbbiban hangsúlyos, hogy ennél a tevékenységnél nem lehet profittermelő munkát végezni, azaz munkaviszonyban, foglalkoztatottként dolgozni. Lehetőség van a pályázatokon keresztül a nem európai uniós országokkal történő együttműködésre és tanulmányi utak szervezésére is, melyben civil szervezetek tevékenységét tekinthetik meg a fiatalok.

A nagyobb anyagi források elnyerésének lehetőséget adó pályázati források esetében azonban a leghatékonyabb, ha a kisebb civil szervezetek közösen, együtt munkálkodva indulnak el egy-egy projekt megvalósításáért, hiszen rengeteg lehetőség áll a fiatalok előtt, csaknem meg kell tanulni élni velük - mondta el záró gondolataiban az iroda képviselője.

(lakos)