2007. október 31.

A tűhasználat

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A kábítószereseknél jelentkező egészségügyi problémák sokszor a tűhasználatból erednek. Ennek ellenére a drogosok sokszor élnek ezzel a kábítószerzési formával, melynek segítségével jóval hamarabb és kisebb mennyiségű szer alkalmazásával el lehet érni a kívánt hatást. Ilyenkor azonban nemcsak a tiszta szer, hanem a gyártás során a tisztítási folyamatból visszamaradt oldószermaradékok és egyéb szemét is az emberi szervezetbe kerül. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns adott felvilágosítást.

A kábítószer-fogyasztók körében az előbb említettek mellett a közös tűhasználat is jellemző, mely magában hordozza a HIV- és a hepatitisz vírussal való fertőződés veszélyét is. Emellett a bőrön lévő baktériumok a véráramba kerülve komoly problémákat okozhatnak, a rendszeres tűhasználat hosszú távon a vénák teljes szétroncsolódásához vezethet.

Kockázatcsökkentő módszerek

Az első a kábítószer-használat és az injekciós tű alkalmazásának abbahagyása. Ha azonban ezzel nem hagy fel a fiatal, akkor sohase használjon közös tűt, vizet vagy a drog előkészítéséhez szükséges felszerelést. Csak olyan fecskendőt használjon, amit megbízható forrásból szerzett, például a gyógyszertári tűcsere-programból. Mindenképp fontos, hogy steril tűt és vizet használjon a drog előkészítéséhez, illetve új vagy fertőtlenített főzőedényt és szűrőt. Az injekció beadása előtt pedig meg kell tisztítani a tűszúrás helyét egy friss alkoholos törlővel.

A drogok és az AIDS

A statisztikák egyértelműen jelzik, hogy az intravénás kábítószerek súlyos kockázati tényezőt jelentenek a HIV-fertőzés szempontjából. Ennek alapját a gyakran előforduló közös tűhasználat jelenti. A tű belső és külső felszínére ugyanis szúráskor rátapadnak a vérsejtek, és velük együtt a vérben lévő vírusok is. Éppen ezért életveszélyes azt hinni, hogy a fecskendő visszaszívásának elkerülésével a fertőzés veszélye nem áll fenn.

Az intravénás kábítószer-fogyasztáskor a következő szabályokat érdemes betartani:

A drogozás növeli a vérrel, illetve a szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát, hiszen az általuk okozott megváltozott tudatállapotban az ember önkontrollja jelentősen lecsökken. Ha nem mondunk le a drogok által elérhető megváltozott tudatállapotról, akkor is kerüljük a kemény, intravénás drogokat, például a heroint. Azonban ha mégis élünk velük, akkor minden tűt és fecskendőt csak egyszer használjunk, s ne osszuk meg senkivel (gyógyszertár-ban kapható steril tű, mindig beszerezhető). A befecskendezés után pedig a tűt gondosan el kell zárni valamilyen szilárd falú, jól zárható tárolóba. Az injekciós készletet fertőtlenítsük! Számos eljárás van, ami csökkentheti a fertőzés kockázatát.
Veszélyes kapcsolatok

A szexuális kapcsolatok minden esetben magukban hordozzák a nemi úton terjedő fertőzések átadásának lehetőségét. Hosszú távú, kiegyensúlyozott, kölcsönösen monogám kapcsolat esetén ez a veszély kisebb. Vannak azonban olyan aktusok, amelyeknél a fertőzésveszély sokszoros. Ezeknél használjunk gumióvszert! Veszélyes kapcsolatnak tekinthető például az intravénás kábítószert használókkal való szexuális kapcsolat a HIV és a hepatitis szempontjából. Ezek az emberek fertőzéshordozók lehetnek, még negatív teszt esetén is, a fertőzést követő 6-8 hetes periódus miatt, hiszen akkor a vírus jelenléte még nem mutatható ki semmilyen módszerrel.

Ha valaki megfertőződik, akkor az AIDS esetében kóros immunhiányos állapot lép fel. Ilyenkor fokozatosan romlik a szervezet védekezőképessége, s a végső stádiumban már egy megfázás is halálhoz vezethet. A leggyakoribbak az AIDS mellett a különböző bakteriális és gombafertőzések, valamint a Hepatitis B és a C, melyek halálos májkárosodáshoz vezethetnek. Halálos lehet a szív belső burkának és billentyűinek fertőződése is, de csont- és izületi gyulladások, tüdőgyulladás is kialakulhat. A kábítószer vérbeni feldúsulása a vesék és a szemek visszafordíthatatlan károsodásához is vezethet.

Cseh-Lakos