2007. október 31.

A könyvtárban táboroznak a cserkészek

"Jó munkát - Légy résen!"

Sátrat állítottak a cserkészek a könyvtár emeletén. Ott a hálózsák, a kulacs, még a rőzse is, szabályos tábortűzhöz rendezve. Szinte beköltözne a kényelmes hálóhely sarkába a táborozáshoz szokott. A könyvtárosok között alighanem nagy lenne a riadalom, ha valaki életet szeretne lehelni a tűzifába a szentesi 595-ös Bethlen Gábor Cserkészcsapat kiállításán.

A cserkészet történetét fotókon, festményeken, plakátokon és tárgyak segítségével mutatták be. A látvány erősíti a tartalmat: a száz éve alakult mozgalomnak sok követője akadt Szentesen és a környező településeken.

Száz éves a cserkészmozgalom - ez a mottója - a több száz dokumentum bemutatójának. A jeles évfordulót az egész világon megünnepelték. Ami azért is lehetséges, mert a föld lakóinak kilencven százaléka ismeri a közösségek ilyen szerveződését.

Szentesen 1932-ben alapították meg a Bethlen Gábor Cserkészcsapatot, legalábbis ekkor említik az iratok a csoport bejegyzését. Három csoport is működött a városban: a Pusztaszer, az Attila és az említett Bethlen Gábor. Ők az iparos és kereskedő fiatalok közül toborozták tagságukat. Legnagyobb vonzerejük a repülés és a repülőgép-modellezés volt, ami már akkor is sok tizenévest érdekelt. Ahogy Pusztai János a szentesi repülés történetét feldolgozó könyvéből is megtudhatjuk, 1939-ben már repülőteret is építettek az ifjú pilóták. A létesítményt az ország miniszterelnöke Teleki Pál főcserkész nyitotta meg. A kiállításon több dokumentum, fotó és még makettek is idézik a cserkészrepülők életét. Lantos Balázs, az egykori Attila Cserkészcsapat parancsnoka értékes dokumentumokkal, oklevelekkel, jelvényekkel is gazdagította a bemutatót.

A kiállítás-megnyitón a mozgalom háromszori megszületéséről, és négyszeri újraindításáról is szólt dr. Bokody József cserkésztiszt, aki lelkes kutatója a cserkészet-történetének. Szavai nyomán megelevenedett a múlt és sokszínű tanulságai talán a mai napig hatnak a fiatalokra (és idősebbekre)!

A kiállítást Budapestről, az Országos Cserkészgyűjteményből hozott dokumentumok még tartalmasabbá teszik. A gyűjtemény kezelője dr. Ferencz Mária is ott volt a megnyitón. Gilicze Andrásné, a szentesi cserkészek parancsnoka biztatta az érdeklődőket: minél többen nézzék meg november 9-ig a kiállítást. Majd a cserkészet lényegét megfogalmazva hangsúlyozta: "Közösség ez, ahol mindig számíthatsz a társadra, ahol testvéri szeretetben egymást és másokat is segítve találhatsz igazi barátokra."

Kruzslicz Pál