2007. október 31.

Bányavirágok tárlata

A természet maga is művész, nem is akármilyen. Csodálatosan kimunkált kincsek kerülhetnek elő a földből, vagy a föld színéről, mint azt a Koszta József Múzeumban nyílt új időszaki kiállításon is láthatjuk: az ásványok, kőzetek a földtörténet néma, mégis beszédes tanúi.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből a szakmai és esztétikai igényeket is kielégíti a főleg hazai és a kárpát-medencei ásványlelőhelyekről származó kiállítási anyag bemutatása a Koszta-múzeum megyeházi épületében. A klasszikus erdélyi bányahelyekről felszínre hozott "bányavirágok" mellett a világ más tájairól is látható néhány darab, például kalcedon csiszolatok Brazíliából. Kiállításra kerültek különlegességek, az egészen apróktól, mint az Alaszkából származó arany, vagy a kanadai ezüst, egészen a her-zsabányai kalcitig, mely csak két kézben férne el. Mintegy 115 ásványt, a Móra-múzeum 5-6 ezerre tehető kollekciójának legszebb darabjait válogatta a tárlatra Varga András muzeológus. Dr. Gaskó Béla, megyei múzeumigazgató-helyettes, a Móra-múzeum Természettudományi Osztályának vezetője megnyitó beszédében említette: a múzeum sokat köszönhet a lelkes amatőröknek. Adakozásból és vásárlásokból is gyarapodott az anyag, mely országosan az első ötben van, bár a környék nem rendelkezik ilyen hagyományokkal.

A szentesi múzeumnak nincs önálló természettudományi gyűjteménye, ám, mint Béres Mária igazgató elárulta, előkészítés közben derült ki: a város komoly ásványgyűjtő közösséggel rendelkezik, így a kiállítás a folyosón kiegészül a Petőfi iskola tanulói és tanára, Sprok János által felkutatott legszebb ásványokkal. Évek óta vesznek részt ásványgyűjtő táborokban, eddig többek közt Nagybörzsönyben, Bükkszentkereszten, Telkibányán jártak, újabban a romániai Hapnikbányán is kutakodnak.

A kiállítás, valamint igény szerint két ismeretterjesztő film a vulkánok működéséről és az aranyásókról december közepéig tekinthető meg.

D. J.