2007. október 31.

Privatizáció a kórházban

A megyei lapban megjelent "Mikola követ dobott a vízbe" című cikket idézte Antal Balázs Tibor (Fidesz MPSZ) a szentesi képviselő-testület októberi ülésén. A képviselő az újságból tudta meg, hogy az egészségügyi intézményt működtető megyei önkormányzat tulajdonosi bizottsága a közelmúltban kihelyezett ülést tartott a Dr. Bugyi István Kórházban, ahol megjelent Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa is. Antal szerint az ominózus újságcikkben utalás történt arra, hogy az egészségügyi intézményt privatizálni akarják. - Védjük meg a kórházat, a város tulajdonát! - fogalmazott a képviselő.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta: a kórháznak a megyei közgyűlés az üzemeltetője. A város, a képviselő-testület részben tulajdonosa az épületnek, a sürgősségi osztály, a gyógyszertár, a szülészet és a mosoda épülete a megyei közgyűlés tulajdonában van. Tehát a tulajdon is megoszlik a kórház vonatkozásában a város és a megyei közgyűlés között. Ha bármilyen döntés is születne, a város önálló döntést az ügyben nem hozhat. - Ami a kihelyezett, kórházban tartott bizottsági ülést illeti, nem hivatalos csatornából tudtam meg, hogy a kórházban ilyen tárgyalásra sor kerül. Mindig balhé lett abból, ha Mikola betette a lábát Szentesre - fogalmazott Szirbik. Utalt arra: amikor a sürgősségi tömb bokrétaünnepét rendezték, Mikola azon szakminiszterként vett részt. Elhagyva a várost, Szegeden tett olyan bejelentést, amelyből kirobbant a protézisügyként elhíresült bűnvádi eljárás. Számára is furcsa volt, hogy nem hívták meg a bizottság ülésére. Amikor külön értesítés nélkül odament, 2 perc alatt bezárták az ülést. Akkor a megyei közgyűlés elnökétől, úgy is, mint a megyei közgyűlés tagja, úgy is, mint országgyűlési képviselő, kérte az ülés jegyzőkönyvét, ám azt a testületi ülés napjáig nem kapta meg.

A polgármester szerint eddig is történt privatizáció a kórházban: így épült fel külföldi tőkéből a művese-állomás, amely a betegeknek magas színvonalú ellátást nyújt, és a tb finanszírozza. Magánvállalkozásban működik a patológia is, mert nem tud főállású szakembert alkalmazni a kórház.

Az elmondottak alapján Antal Balázs Tibor arra a következtetésre jutott, hogy Szirbik Imre támogatja a privatizációt. Ezért indítványozta: a képviselő-testület határozatban foglaljon állást, hogy nem adják el a szentesi kórházat.

- Képviselő úr, akkor valamit félreért - válaszolt a polgármester. - Én gondolkodom. Számomra fontos az, hogy a kórház fejlődő, korszerű, a térség betegeit korrektül kiszolgáló intézmény legyen. Abban nem vagyok partner, hogy eladjuk a kórházat, senkinek eszébe nem jut, hogy a kórházat, mint ingatlant bárki számára értékesítse. A betegek érdekeit tartom szem előtt, és ha valaki jobban képes ellátni őket, akkor mérlegelni kell az ajánlatát. Csak azért, mert egy politikai erő elvár tőlem bizonyos magatartást, arra nem vagyok hajlandó. Gondolkodni, tervezni, mérlegelni, az alapján dönteni, arra igen.

(lovas)